17 June 2024
mun. Chișinău

Medicamente la prețuri de trei ori mai mari decât în realitate, importate ilegal în țară

În farmaciile și instituțiile medicale din țară au ajuns, în perioada 2013-2016, produse farmaceutice la prețuri triple decât în realitate. Medicamentele, în valoare totală de 15 milioane de lei, erau produse în India și China și erau importate în țară prin intermediul mai multor companii intermediare, înregistrate în zone off-shore. 

Schema frauduloasă a fost deconspirată de către Serviciul de Informații și Securitate, în comun cu Direcția de Poliție a municipiului Chișinău și Procuratura municipiului Chișinău. Potrivit informațiilor oficiale, activitatea ilegală era desfășurată de către unii agenți economici specializați în importul și comercializarea produselor farmaceutice în Republica Moldova, inclusiv companii care asigurau instituțiilor medicale din țară cu medicamente, în baza licitațiilor publice centralizate.

Potrivit materialelor acumulate în cadrul urmăririi penale, importurile de produse farmaceutice se realizau prin intermediul companiilor intermediare, înregistrate în zonele off-shore. Și asta pentru a camufla prețurile reale ale medicamentelor stabilite de producător, declarând structurilor vamale și de control ale Republicii Moldova prețuri majorate de aproape trei ori, fapt ce se reflecta în costurile finale pentru consumatori.

Lunea trecută, procurorii și ofițerii SIS au descins simultan la nouă adrese din Chișinău, fiind ridicate acte contabile, ștampile, înscrisuri de ciornă, calculatoare, purtătoare de informații electronice și bani.

Ofițerii SIS și procurorii continuă acțiunile în cadrul urmăririi penale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *