17 June 2024
mun. Chișinău

Pilula contraceptivă de urgență, oferită doar cu rețetă

Pilula contraceptivă de urgență, numită și pastila de a doua zi, va putea fi cumpărată de femeile din Polonia, doar cu rețetă. Medicii din această țară europeană susțin că procedura va fi doar în beneficiul femeilor, iar în acest mod specialiștii vor avea ocazia să verifice sănătatea tinerelor și doamnelor înainte de a prescrie medicamentul.

Potrivit mediafax.ro, un proiect de lege prin care se va limita accesul la contracepția de urgență a fost aprobat de Camera inferioară a Parlamentului din Polonia. Documentul a fost propus de guvernul conservator de la Varşovia. Pe de altă parte, organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor subliniază că metodele de contracepție de urgență sunt sigure, fiind disponibile fără rețetă în cele mai multe state membre ale Uniunii Europene, iar acest proiect de lege va restricționa opțiunile femeilor în cazul unei sarcini nedorite.

Anul trecut, în Polonia au avut loc proteste masive, după ce executivul a promovat un proiect de lege privind interzicerea totală a avortului. Actul a fost retras în cele din urmă.

Pastila de a doua zi reprezintă o metodă contraceptivă utilizată de urgență și nu de rutină. Femeile apelează la această pilulă în cazul unui contact sexual neprotejat, întâmplător sau în cazul eșecului metodei contraceptive folosite. Deși reprezintă o alternativă preferabilă avortului și mult mai puțin traumatizantă, această metodă de contracepție trebuie să rămână o metodă utilizată ocazional și nu de rutină.

Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandată totuși utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung. De asemenea, pastila de a doua zi poate crește sângerarea și durerile în timpul menstruației în primele luni după inserție și poate determina dureri abdominale. Iar într-un caz din o mie prezintă riscul perforației uterine.

În Republica Moldova, pastila contraceptivă de urgenţă poate fi găsită uşor în orice farmacie din ţară şi cumpărată fără reţeta medicului specialist. De exemplu, două pastile de Postinor, cel mai utilizat medicament, costă aproximativ 150 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *