14 July 2024
mun. Chișinău

Medicamente mai ieftine pentru bolnavii de SIDA și Tuberculoză

15tinerete_254604Medicamentele pentru bolnavii de HIV/SIDA și tuberculoză vor fi mai accesibile, iar prețul preparatelor ar putea fi redus. Obiectivul, propus de Ministerul Sănătății, a fost enunțat la Reuniunea țărilor din Europa de Est și Asia Centrală privind extinderea accesului la medicamente antiretrovirale și împotriva tuberculozei, desfășurată la Minsk, Belarus. La întrunirea, unde se discută strategiile de majorare a finanțării în aceste domenii, participă și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Demnitarul a declarat, în cadrul reuniunii, că prin optimizarea și transparentizarea mecanismelor de achiziții a medicamentelor, autoritățile de la Chișinău își propun ieftinirea preparatelor pentru bolnavii de HIV/SIDA și tuberculoză și să asigure accesul la tratament a unui număr mai mare de pacienți. „Povara infecției HIV și TBC rămâne a fi ridicată, afectând tot mai mult populația tânără și aptă de muncă. Ne dorim triplarea numărului de pacienți care să beneficieze de tratament antiretroviral în următorii patru ani. În ultima perioadă am depus eforturi semnificative pentru îmbunătățirea activității farmaceutice, inclusiv prin crearea Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate. Prin aceste instrumente ne propunem să asigurăm accesul celor mai vulnerabile persoane la produsele farmaceutice de utilitate majoră, care să excludă punerea in pericol a vieții și sănătății cetățenilor noștri”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Ruxanda Glavan
Foto: Ruxanda Glavan

Demnitarul a participat și în luna iunie, la New York, la Reuniunea de nivel înalt în cadrul Adunării Generale ONU privind lupta împotriva SIDA.

În 2014, în Moldova erau înregistrate aproximativ 8600 de persoane infectate cu virusul HIV/SIDA, iar numărul bolnavilor de tuberculoză a ajuns, anul trecut, la peste 8600 de persoane, incidența fiind de 90 de îmbolnăviri la 100 de mii de oameni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *