21 April 2024
mun. Chișinău

Medicamentele se ieftinesc din 1 aprilie

Medicamentele se ieftinesc, din 1 aprilie, cu până la 14 la sută. Acest fapt este posibil ca urmare a micșorării adaosului comercial pentru preparatele farmaceutice. De exemplu, dacă un medicament costă, în farmacii, 100 de lei, din această lună acesta poate fi cumpărat cu 84 lei.

watermarked-sirbuphoto.com-02026Modificările în legislație privind micșorarea adaosului comercial pentru medicamente au fost aprobate de Parlament, în vara anului 2015. Până în prezent, a fost aplicată o cotă fixă de 40 la sută. 15 la sută le reveneau importatorilor și angrosiștilor, iar 25 la sută – farmaciilor.

Actuala lege prevede însă clasificarea doctoriilor în trei categorii de prețuri și stabilește un mecanism regresiv de aplicare a adaosului comercial, care variază între 6 și 14 la sută, în funcție de prețul preparatelor fixat de producător.

Astfel, pentru medicamentele ale căror preț este de până la 30 de lei, adaosul va fi de 25 la sută, pentru cele de până la 60 de lei – de 20 la sută, iar pentru preparatele mai scumpe de 240 de lei, va fi aplicat un adaos comercial de 11 la sută.

Mai ieftine vor fi medicamentele scumpe. Mai precis, cu 14 la sută va scădea prețul pentru 700 de tipuri de medicamente. Alte cinci sute de preparate vor costa cu 12 la sută mai puțin, iar 1.400 dintre acestea vor fi cu nouă la sută mai ieftine.

Potrivit Ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, ”aplicarea diferențiată a adaosului comercial pentru preparatele medicamentoase, în funcție de prețul acestora, va spori accesul populației la medicamente”.

Totodată, din acest an, va fi extinsă lista medicamentelor compensate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *