27 July 2024
mun. Chișinău

Ignoranța oamenilor, un obstacol în combaterea tuberculozei

Ignoranța oamenilor, un obstacol în combaterea tuberculozeiTot mai puțini moldoveni din țara noastră se îmbolnăvesc de tuberculoză, potrivit Ministerului Sănătăţii. Performanţele în acest sens au început să fie înregistrate, în perioada anilor 2011-2015, odată cu implementarea Programului Naţional de Control al Tuberculozei.  În urma acţiunilor aplicate, a fost atestată o descreştere, cu 23 la sută, a cazurilor noi de îmbolnăviri.

Specialiştii au reuşit să atingă aceşti indicatori, datorită creşterii calităţii asistenţei medicale acordată pacienţilor, dar şi persoanelor din grupul de risc. Un impact pozitiv au avut şi centrele comunitare, deschise în zece spitale raionale, unde bolnavii sunt consiliaţi medical şi psihologic.

De asemenea, în perioada anilor 2011-2015, mortalitatea prin tuberculoză a scăzut cu 38 la sută, datorită echipamentelor performante de diagnostic, instalate în spitalele raionale. Noile metode le permit medicilor să depisteze maladia timp de două ore. Anterior, acest proces era unul anevoios şi de lungă durată.

Totuşi, problemele au fost rezolvate parțial. Tuberculoza multidrog-rezistentă, în cadrul căreia, bacilul Koch – microbul care provoaca îmbolnăvirea este rezistent la medicamente, rămâne, în continuare, o provocare grea pentru specialiști. În prezent, aproximativ 400 de moldoveni sunt diagnosticaţi cu această maladie. Problema este actuală pentru 27 de state, membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În ultimele decenii, în lume, nu au fost elaborate noi medicamente pentru tratamentul tuberculozei. Între timp, boala a devenit însă rezistentă la preparatele tradiţionale.  În astfel de cazuri, terapia durează până la doi ani şi nu este lipsită de reacţii adverse şi complicaţii. Iar reabilitarea unei persoane cu tuberculoză multidrog-rezistentă costă, în Republica Moldova, până la 25 de mii de euro. Medicii constată că simptomele acestei afecțiuni sunt ignorate.

În ultimii ani, tendinţa ia amploare în rândul moldovenilor care lucrează peste hotare. Din cauza condiţiilor neadecvate de muncă şi de trai, aceștia se îmbolnăvesc de tuberculoză şi solicită ajutorul medicilor abia când starea de sănătate se agravează. Între timp, alte zeci de persoane riscă să fie infectate. Statisticile arată că, zilnic, zece moldoveni contractează tuberculoză şi tot atâția mor, săptămânal, deoarece au neglijat tratamentul.

Autorităţile îşi propun, în următorii patru ani, să reducă, cu 25 la sută, numărul cazurilor noi de tuberculoză rezistentă la antibiotice şi să prevină, până în anul 2035, decesele provocate de această afecţiune. Şansele de realizare a obiectivelor sunt reale, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat, anul trecut, mai multe medicamente revoluţionare pentru tratamentul tuberculozei. Specialiştii dau asigurări că, pe parcursul anului 2016, noile preparate vor fi disponibile şi pentru pacienţii din ţara noastră.

În prezent, responsabilitatea în domeniul profilaxiei şi combaterii tuberculozei revine doar sistemului medical. Terapia continuă însă după externare, iar rezultatul depinde de mediul în care trăieşte bolnavul. În lipsa suportului familiei, psihologului şi asistentului social pacientul va abandona tratamentul. Prin urmare, există riscul ca boala să recidiveze, iar consecinţele pot fi fatale.

Anul trecut, 700 de oameni au fost diagnosticați repetat cu tuberculoză, iar peste 400 au murit. Statisticele arată că, în total, 2870 de moldoveni sufereau de această maladie, în 2015. Acum doi ani, numărul bolnavilor a fost de 3600.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *