5 May 2024
mun. Chișinău

Medici din țară și din străinătate s-au reunit la Chișinău, pentru a discuta despre cele mai actuale probleme din sănătate

Peste 600 de medici interniști, specialiști și medicii de familie din Republica Moldova, dar și din străinătate s-au reunit în zilele de 24 și 25 octombrie la Chișinău, în cadrul celui de-al III-lea Congres de Medicină Internă, eveniment dedicat Anului Nicolae Testemiţanu. 

În cadrul congresului, au fost puse în discuție cele mai actuale probleme ale medicinii contemporane și au fost elaborate recomandări pentru combaterea lor.

Mai exact, s-a discutat despre conduita pacienților cu hipertensiune arterială în diagnosticul și tratamentul maladiilor cardiovasculare, despre tratamentul eficient al pacienților cu osteoartroză și durere de spate, dar și despre problemele reumatice în general, care afectează din ce în ce mai mulți moldoveni. Accentul principal a fost pus pe diagnosticarea timpurie a maladiilor.

Potrivit statisticilor, în ultimii zece ani, numărul adulților, dar și al copiilor care suferă de boli reumatice a crescut de două ori.

În context, profesorul universitar, șeful Catedrei Reumatologie și Nefrologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, medic al Spitalului Clinic Republican, președintele Societății Medicilor Reumatologi și Interniști, Liliana Groppa, a declarat că principala cauză care a dus la răspândirea acestor afecțiuni constă în faptul că oamenii cer mult prea târziu ajutorul medicului sau se alimentează incorect și nesănătos. 

Foto: Liliana Groppa

Totodată, profesorul universitar a remarcat faptul că nu doar bolile reumatice sunt frecvente în rândul moldovenilor, ci și cele gastrointestinale și cardiovasculare. „Pe lângă faptul că nu respectă un regim alimentar sănătos, cei mai mulți oameni din țara noastră nu fac sport. Stau ore în șir în fața televizorului sau calculatorului, duc un mod sedentar de viață. În consecință, se îmbolnăvesc. Dacă ar cere la timp ajutorul medicului, multe afecțiuni ar fi prevenite sau vindecate”, a mai spus președintele Societății Medicilor Reumatologi și Interniști, Liliana Groppa.

La eveniment au participat prim-ministrul Pavel Filip, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraş, președintele Comisiei parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, Valentina Buliga și rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii.

Foto: Pavel Filip

În context, premierul Pavel Filip a declarat că: „Guvernul este cel mai interesat ca în țară să existe un sistem medical puternic, pentru că, mai ales atunci când vorbim de medicina internă care are grijă de sănătatea adultului apt de muncă, evident că există o tangență directă cu dezvoltarea economică a statului”. Totodată, prim-ministrul a specificat că reforma sistemului de sănătate publică este în proces de implementare și urmează să fie pusă în aplicare alte două reforme care au scopul de a moderniza asistența medicală primară și sistemul spitalicesc din Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *