21 May 2024
mun. Chișinău

Ministerul Educației, surd la solicitările autorităților din sănătate

5460729-mediafax-foto-ovidiu-dumitru-matiuMinisterul Educației a ignorat, în repetate rânduri, demersurile ministerului Sănătății de a revizui normativele existente la orele de sport din instituțiile de învățământ din țară, dar și modalitatea aplicării notelor la această disciplină. Solicitările ministerului Sănătății revin în actualitate mai ales în contextul tragediei de miercuri de la liceul Mihail Kogălniceanu din Capitală, când un băiat din clasa a șaptea a murit la ora de sport. 

Solicitările ministerului Sănătății, ignorate 

Reprezentanții ministerului Sănătății au trimis încă în luna septembrie a acestui an ministerului Educației o solicitare de modificare a cadrului normativ la această disciplină. Astfel, potrivit unei scrisori din 26 septembrie, cei de la ministerul Sănătății au argumentau că, în prezent, normativele sunt învechite și exagerate, iar acest lucru îi face pe mulți părinți, care au copii de vârstă școlară, să ceară eliberarea certificatelor medicale pentru eliberarea elevilor de la orele de educația fizică. 

De asemenea, în 28 septembrie, Ministerul Sănătății s-a adresat cu referite la acest subiect și către vicepremierul Gheorghe Brega, solicitând crearea unui grup de lucru. Demersurile celor de la Sănătate au rămas însă fără niciun răspuns. Mai mult, lucrurile nu s-au mișcat nici după ce Guvernul a cerut informații despre activitatea acestui grup de lucru. Solicitați de e-medicina pentru a oferi reacție, reprezentanții ministrului Educației nu au fost de găsit. 

Un elev de 13 ani a murit la ora de sport 

În data de 26 septembrie, un copil de 13 de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Capitală, care s-a născut fără un rinichi, a murit în timpul orei de sport, după ce a leșinat brusc. Profesoara de educație fizică și asistentele medicale au încercat să-l resusciteze până la venirea medicilor, însă nu au reușit. Elevul era scutit de la lecțiile de educație fizică. 

Acuzațiile că ambulanța nu ar fi ajuns la timp, respinse de Spitalul de Urgenţă 

Imediat după producerea tragediei, unii dintre martorii tragicului accident au declarat că ambulanța ar fi ajuns prea târziu la liceu. Acuzațiile au fost respinse însă de reprezentanții Spitalului de Urgenţă din Capitală. Potrivit lor, ambulanța a fost solicitată la ora 08:43, iar echipa de urgență a ajuns la locul solicitării în 9 minute. De asemenea, potrivit unui comunicat trimis de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, recent, Ministerul Sănătății a adresat o scrisoare către Ministerul Educației de a iniția un curs de instruire în acordarea primului ajutor în situații de urgență pentru profesorii din instituțiile de învățământ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *