22 June 2024
mun. Chișinău

Ministerul Mediului declară război florilor de plastic de pe morminte

Ministerul Mediului vrea să stârpească tradiția nocivă a moldovenilor de a ornamenta mormintele răposaților cu flori din plastic. Potrivit reprezentanților instituției, an de an, această practică cauzează un prejudiciu major mediului. Mai mult, utilizarea florilor artificiale pune în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și sănătatea oamenilor.

Potrivit specialiștilor de mediu, florile artificiale elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane pot nimeri coloranți ce conțin metale grele. În procesul de ardere se elimină dioxine și furani, substanțe cancerigene, arderea fiind strict interzisă și pedepsită penal.

Anual, doar de pe teritoriul cimitirului „Sfântul Lazăr” din Chișinău, se acumulează circa 700 de tone de gunoi, cea mai mare parte dintre deșeuri fiind coroanele și compozițiile de flori artificiale. În consecință, impactul negativ asupra mediului este inevitabil, deoarece perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 500 de ani.

Pentru a evita depozitarea produselor din plastic împreună cu deșeurile menajere, atât autoritățile locale, cât și administrația cimitirelor trebuie să le colecteze separat, pentru a le transmite spre reciclare agenților economici specializați. În acest sens, pe teritoriul cimitirelor trebuie amplasate recipiente cu marcaje speciale pentru a fi colectate produsele din plastic și decorațiunile artificiale. O alternativă benefică pentru mediu, dar și, totodată ecologică, este sădirea plantelor decorative multianuale.

De asemenea, Ministerul Mediului îndeamnă autoritățile locale, în comun cu reprezentanții cultelor religioase, să interzică vânzarea decorațiunilor din plastic în preajma cimitirelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *