17 June 2024
mun. Chișinău

Ministerul Mediului le cere moldovenilor să nu mai folosească vopsele care conțin metale grele

watermarked-kvilvitrinaAutoritățile de mediu îndeamnă moldovenii să nu mai folosească vopselele care conțin coloranți pe bază de metale grele, inclusiv plumb, un metal extrem de periculos pentru viața și sănătatea oamenilor. Vopselele sunt foarte nocive în special pentru gravide și copiii de până la șase ani. Subiectul a fost discutat în cadrul unui seminar, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău şi la care participă reprezentanți ai autorităților de mediu şi sănătății publice din 17 tari. Conform datelor statistice, în ultimii cinci ani, Republica Moldova a produs anual aproximativ 14 mii de tone și a importat în jur de 7 mii tone de coloranți, pigmenți, lacuri și vopsele dizolvate în soluții ne apoase. Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, în lipsa reglementărilor naționale privind conținutul plumbului în vopsea, rămâne incertă calitatea vopselelor comercializate, cât și potențialul impact al acestora asupra mediului și sănătății umane. 

Ministerul Mediului vrea să interzică prin lege vopselele cu plumb

Guvernul a expediat deja Parlamentului o inițiativă legislativă elaborată de către Ministerul Mediului şi aprobată de Guvern, urmând să fie stabilite interdicții şi restricții pentru producerea, importul, plasarea pe piață şi utilizarea unor substanțe chimice periculoase, inclusiv a plumbului în vopsea, carburanți şi alte produse.

watermarked-munteanu
Foto: Valeriu Munteanu

Potrivit ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, Republica Moldova este unul dintre puținele state ale lumii civilizate, unde nu este reglementat până acum acest domeniu, favorizând producerea şi comercializarea vopselelor cu plumb. “Până interzicem prin lege această otravă decorativă, fac apel către toţi cetățenii noștri să renunțe la vopselele pe bază de dizolvanți ne apoși, cu un conținut mare de plumb, optând pentru cele pe bază de apă sau pe baza dizolvanților ne apoși fără conținut de plumb și alte metale grele, ocrotindu-și astfel sănătatea lor, dar și mediul înconjurător”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Vopselele care conțin metale grele micșorează IQ-ul copiilor

watermarked-Copii-inteligentiInterzicerea plumbului în vopsea a fost discutată pentru prima dată la nivel internațional de către Liga Națiunilor, în anii ’20 ai secolului trecut.

Organizația Mondială a Sănătății consideră expunerea la plumb drept unul dintre primele zece pericole mondiale pentru mediu și sănătate. Otrăvirea cu metale grele poate afecta pentru toată viața sănătatea copiilor, inclusiv prin IQ scăzut, dificultăți de învățare, hipertensiune și convulsii.

La nivel mondial, 65 de țări au raportat că nu au prevederi legale obligatorii în acest sens, în timp ce alte 71 de țări nu dețin astfel de informații.

Între timp, studii efectuate în 37 de țări au arătat că noi vopsele, cu un conținut ridicat de plumb, sunt disponibile la scară largă consumatorilor din multe părți ale lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *