17 June 2024
mun. Chișinău

Un proiect social de proporții a fost implementat pentru asigurarea moldovenilor cu medicamente (P)

Compania farmaceutică ungară “Gedeon Richter” a implementat în Moldova un proiect social de proporții, cu privire la asigurarea populației republicii cu medicamente.

00272Este vorba despre o livrare in volum de 14 000 cutii de medicament „Normodipine” și 33 615 cutii de medicament „Decaris”, cu o valoare totală de 1 675 513 lei, cu titlu gratuit.  Medicamentul „Normodipine” este destinat pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare (hipertensiunea arterială) și va fi distribuit pacienților din zonele rurale. Potrivit datelor oficiale, în Moldova, bolile sistemului cardio-vascular, în particular – hipertensiunea arterială, dețin întâietatea: în 2014 numărul total al acestor pacienți a constituit 461 183. Aceasta reprezintă 15,3% din numărul total al populației, ceea ce reflectă doar parțial situația reală, deoarece o parte din bolnavi nu apelează la ajutor medical, și deci nu sunt identificați. Anual în țară sunt înregistrate circa 47 000 de cazuri noi de boli cardiace și acest număr este într-o creștere constantă. Mortalitatea cauzată de afecțiunea sistemului cardio-vascular în Moldova cuprinde 58% din numărul total al decesurilor, în timp ce acest indice abia depășește 30% pe plan mondial.

În această situație, compania „Gedeon Richter” a realizat încă un proiect umanitar, furnizînd unul dintre cele mai eficace medicamente ale sale – Normodipine către 14 000 pacienți hipertensivi din spațiul rural – pentru această categorie de pacienți accesul la medicamente este mai problematic. Într-un mod similar, în 2010 instituțiilor medicale din Moldova li s-a furnizat gratis o partidă de medicamente antihipertensive „Normodipine” valorînd mai mult de 1 milion lei destinat pentru 25 000 pacienți. Deasemenea, în 2012 producătorul a oferit  200 000 lei pentru deschiderea băncii de sânge din cadrul Institutului Oncologic.  În vara anului 2013, a fost petrecută una dintre cele mai vaste acțiuni umanitare – livrarea unui medicament cardiac cu o eficacitate înaltă  din grupul de beta-blocante „Bidop” în valoare de peste 1,7 milioane lei. Acesta este unul dintre cele mai moderne medicamente, folosit pe scară largă în tratamentul hipertensiunii în întreaga lume. Producția companiei „Gedeon Richter” este prezentă în Moldova  timp de aproape 60 ani, astăzi compania deține cel mai variat și modern portofoliu de medicamente cardiace, fiind lider în acest segment. 

Despre compania “Gedeon Richter”. Una dintre cele mai mari companii farmaceutice în Europa Centrală și de Est cu o istorie de 115 ani, care este specializată în producerea și marketingul produselor farmaceutice finite, a substanțelor active și a produselor intermediare, precum și în activitatea de cercetare în domeniul farmaceutic. Compania este prezentă în peste 45 de țări și unește 6 uzine, 29 reprezenanțe, 37 subdiviziuni comerciale și întreprinderi mixte. În întreaga lume numărul angajaților în cadrul companiei „Gedeon Richter” se estimează la peste 11 000 de persoane. Portofoliul companiei deține peste 200 produse de o calitate înaltă, folosite în toate domeniile medicinii, deși prioritatea de vîrf o are dezvoltarea medicamentelor din domeniul cardiologic, psiho-neurologic și ginecologic. Compania “Gedeon Richter” este activă și în dezvoltarea medicamentelor biosimilare. În 2015, vânzările acestui grup au depășit 1,1 miliarde EURO. Aproximativ 10 % din volumul vânzărilor „Gedeon Richter” sunt îndreptate spre cercetare și dezvoltare, ceea ce îi permit să-și mențină pozițiile printre leaderii ramurii. 

Despre Reprezentanța “Gedeon Richter” în Moldova. Reprezentanța oficială a fost deschisă în 1997 și devenise a doua structură a producătorului ungar în Moldova, după ÎM Moldo-Ungară „RihPanGalFarma”, care activează din 1996.  Construcția celor două depozite de standard european (în Chișinău și Bălți) și lansarea rețelei proprii formată din 40 farmacii social orientate, i-au permis companiei să implementeze modelul vertical integrat de mișcare a medicamentelor – unic în Moldova. Astăzi pe piața farmaceutică locală nu există alte companii care să aibă un distribuitor propriu, care să efectueze achiziții directe de medicamente de la uzină, o reprezentanță oficială și o rețea de vinzări cu amănuntul de marcă. Acest sistem elimină apariția costurilor suplimentare în procedura de livrare a medicamentelor și sporirea prețului final al acestora în farmacii. În toate subdiviziunile sale din Moldova sunt angajați circa 300 cetățeni moldoveni. Potrivit datelor Pharmaceutical Marketing Group, compania „Gedeon Richter” deja mai mult de 15 ani deține întâietatea  pe piața farmaceutică din Moldova, unde actualmente activează peste 400 producători străini și locali. 

Cu respect,

Alexandr Derbentev,

director al Reprezentanței „Gedeon Richter” în Moldova

MD-2005 Chisinau, str. Puskin 47/1A, of.1, +373-22-22-14-49, gedeonrichter@dnt.md

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *