17 June 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății dezaprobă comportamentul medicilor din Orhei, care s-au bătut în sala de operație

Ministerul Sănătății condamnă orice formă de agresiune sau manifestare violentă în cadrul oricărei instituții medicale. Un astfel de comportament aduce prejudicii de imagine nu doar medicilor implicați, ci și întregului sistem de sănătate. Reacția instituției vine după ce doi medici de la Spitalul Raional Orhei s-au luat la bătaie chiar în sala de operație, în timp ce efectuau o intervenție chirurgicală unei femei în vârstă de 69 de ani.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că ceea ce s-a întâmplat la Orhei este, în primul rând, o încălcare a Codului Deontologic, potrivit căruia angajații trebuie să manifeste respect reciproc și să coopereze eficient. În al doilea rând, incidentul scoate în evidență faptul că în instituție există o problemă de comunicare între conducători și angajați și că activitatea medicală nu este eficient organizată, ceea ce este foarte grav și poate avea un impact negativ asupra sănătății pacientului. În plus, operația a fost efectuată în afara programului, în lipsa unui regulament intern care să prevadă asta, fapt ce este o greșeală.

Ministerul Sănătății a mai adăugat că incidentul respectiv reprezintă o infracțiune, iar atacatorul trebuie să răspundă pentru comportamentul agresiv. De asemenea, reprezentanții instituției își exprimă speranța că șeful instituției medicale, comitetul de etică din cadrul spitalului și fondatorul, care este Consiliul Raional Orhei, vor evalua cauzele acestui conflict și nu vor admite, pe viitor, asemenea situații.

Incidentul de la Orhei a avut loc în data de 3 martie, între orele 12:00-12:30. Pacienta a dorit să fie operată de un alt medic și nu de cel care se afla în tură. La rândul său, Valeriu Slutu, doctorul preferat de bolnavă, a venit la spital, s-a apucat să efectueze intervenția chirurgicală, dar fără să anunțe șeful Secției Chirurgie și administrația spitalului, așa cum prevede regulamentul intern al instituției medicale.

La scurt timp, în sala de operație a intrat șeful Secției Chirurgie, Ion Șiman, și l-a luat la bătaie pe chirurg, cu picioarele, cerându-i să iasă din încăpere și să întrerupă intervenția. Motivul lui Șiman ar fi fost că anume el voia să efectueze operația. Martorii incidentului sunt anesteziologul și asistenta de operație.

Solicitată de emedicina.md, directoarea Spitalului Raional Orhei, Elena Palanciuc, a refuzat să ofere prea multe detalii, menționând, printr-o notă informativă, că cei doi medici doar s-au certat din cauza că șeful Secției Chirurgie și-a exprimat dezacordul în privința tehnicii și metodei de intervenție. Cu toate acestea, operația a fost efectuată până la capăt, fără ca starea de sănătate a pacientei să fie afectată în vreun fel. Palanciuc a mai spus că acest caz va fi examinat de Comisia de etică din cadrul spitalului.

Nici medicul agresor, Ion Șiman, nu a dorit să discute cu presa. Urmează să vedem cu ce pedeapsă se va alege pentru fapta comisă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *