21 April 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății îndeamnă bolnavii din spitale să nu cumpere medicamente

Managerii instituțiilor medicale nu controlează eficient asigurarea bolnavilor cu medicamente. Din această cauză, preparatele farmaceutice ajung cu întârziere în unele secții spitalicești. Asta deși în majoritatea cazurilor sunt livrate la timp și în cantități suficiente. În consecință, pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Problema privind ineficiența aprovizionării cu medicamente a pacienților din spitale a fost discutată astăzi, 28 aprilie, în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății.  

Ministrul Sănătății a anunțat că unii pacienți sunt nevoiți să cumpere soluții fiziologice sau alte preparate terapeutice. Asta în timp ce aceste medicamente sunt în farmacia spitalului. Ruxanda Glavan a aflat despre această situație în timpul vizitelor inopinate în spitalele din raioanele Anenii Noi, Strășeni și Taraclia.

Am mers la aceste spitale, deoarece mai mulți pacienți au reclamat că au cumpărat medicamente. În timpul controalelor, am constatat că bolnavii cumpără din farmacii soluții fiziologice sau alte preparate. Am verificat farmaciile spitalelor și am descoperit stocuri suficiente de soluții fiziologice. Situația respectivă denotă faptul că există o înțelegere între farmacistul din spital și cel din farmacia de peste drum, care îi vinde bolnavului preparatul. Iar când pacientul se revoltă, medicii spun că de vină este Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. M-a mirat faptul că managerii nu cunosc despre acest fenomen. În asemenea caz, ei fie nu gestionează eficient instituția, fie sunt implicați în această schemă frauduloasă”, a spus ministrul Sănătății.

Mai mult, la Spitalul raional Sângerei, Ruxanda Glavan a depistat preparate farmaceutice pe care erau indicate prețuri. Aceste medicamente erau vândute pacienților spitalizați, ceea ce reprezintă o ilegalitate. În același timp, la Spitalul raional Taraclia, preparatele farmaceutice sunt achiziționate fără respectarea procedurilor prevăzute în hotărârea de Guvern 1128, evitând Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Ca urmare, sunt cumpărate preparate farmaceutice care nu sunt necesare pentru tratamentele aplicate în spital, cum ar fi vitaminele sau plantele medicinale. Astfel, sunt utilizate inutil resursele spitalului, situație care favorizează acumularea datoriilor.

Am constatat că reprezentanții Spitalului din Taraclia cumpără, în baza contractelor de valoare mică, tablete de magneziu+B6 și valeriană. Ei spun că valeriana este pentru femeile care nasc. Am descoperit în farmacia spitalului 1000 de cutii de valeriană, în condițiile în care, anual, acolo nasc 44 de femei. Este inadmisibilă această situație. Ministerul Sănătății face reforme pentru a asigura calitatea asistenței medicale. În același timp, unii angajați din domeniu blochează intenționat, prin decizii ilegale, realizarea reformelor. Această situație nu poate continua”, a precizat Ruxanda Glavan.

De asemenea, ministrul Sănătății a depistat că în spitalele din Anenii-Noi, Strășeni, Sângerei și Taraclia nu este monitorizată circulația medicamentelor de la farmacia de spital până la patul bolnavului. Mai mult, registrele de evidență a preparatelor farmaceutice în secții sunt întocmite cu mai multe abateri, iar fișele medicale sunt completate peste o lună de la externarea pacienților. Erori similare au fost găsite de către de Inspectoratul Farmaceutic și la Institutul de Ftiziopneumologie, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și Spitalul Clinic Municipal numărul 1 din Capitală.

Ministrul Sănătății a informat managerii spitalelor că va fi instituită Comisia Unificată de Control, care va evalua activitatea farmaciilor spitalicești. Totodată,  Ruxanda Glavan le-a cerut conducătorilor să îmbunătățească mecanismul de supraveghere a circuitului de preparate farmaceutice în cadrul instituțiilor medicale și să excludă situațiile când pacienții cumpără medicamente.

Totodată, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a fost delegat să definitiveze în decurs de o lună  procedura de comunicare online cu instituțiile medicale, care ar permite planificarea, monitorizarea și executarea contractelor în regim real.

Prin urmare, pacienții sunt rugați să nu cumpere medicamente atunci când se află în spital. Iar dacă sunt nevoiți să facă asta, să informeze imediat ministerul Sănătății la numărul de telefon 022 72 10 10 sau pe office@ms.gov.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *