4 December 2024
mun. Chișinău

Ministrul Sănătății: Reforma spitalelor nu presupune închiderea lor

Reforma spitalelor este un subiect intens discutat în această perioadă de autorități. Deși, responsabilii din domeniu au anunțat de mai multe ori că, în urma implementării acesteia, lucrurile se vor schimba spre bine, cetățenii vor avea parte de servicii medicale de calitate mai accesibile, iar cheltuielile din sistemul de sănătate vor fi reduse. Cu toate acestea, mulți oameni văd diferit reforma, alții – greșit, iar unora le convine să interpreteze în felul lor modul în care vor fi făcute schimbările din sănătate, urmărind în felul acesta obținerea mai multor foloase, inclusiv electorale. În consecință, moldovenii se tem că multe spitale vor fi închise și că vor trebui să parcurgă zeci de kilometri ca să ajungă la doctor, în caz de urgență. Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a dat asigurări că spitalele nu vor fi închise, ci doar restructurate în așa fel încât să funcționeze în favoarea pacienților.

Foto: Ruxanda Glavan

Potrivit ministrului Sănătății, Conceptul de reformă care a fost supus dezbaterilor publice nu vine decât să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale. „În esență, pentru pacienți nu contează cum se va numi persoana juridică, spitalul din localitate. Pentru bolnavi va fi important ca acest spital să fie renovat, reparat, eventual construit unul nou care să corespundă tuturor criteriilor medicale de calitate.”

Totodată, ministrul Sănătății a menționat că reforma spitalicească are scopul de a păstra personalul medical în sistem și de a-i asigura condiții decente de muncă. „Noi avem o criză a personalului medical. În condițiile în care resursele umane sunt puține și extrem de valoroase pentru noi, evident că niciun lucrător medical, niciun asistent medical, niciun medic nu va avea de suferit de pe urma acestei reforme, ba, dimpotrivă, vor avea de câștigat”, a adăugat demnitarul.

Ruxanda Glavan a reamintit faptul că din cele 71 de spitale, ar putea rămâne 19, care vor avea un management comun cu alte instituții medicale. „Asta nu înseamnă că vor rămâne 19 clădiri. Ca număr de edificii, ar putea rămâne tot atâtea sau mai puține, dar în contul construcției altor sedii noi, care vor îngloba două sau trei clădiri, dar ca persoane juridice vor fi instituite prin management comun. Instituirea managementului comun și administrării comune a mai multor clădiri a demonstrat la nivel internațional că aduce plusvaloare, aduce raționalizarea cheltuielilor și evident atunci când există pârghii bune de asigurare și de control a acestui management raționalizarea se traduce în termen mediu și lung prin oferirea resurselor financiare pentru calitate.”

Conceptul de reformă spitalicească a fost supus dezbaterilor publice. Proiectul urmează să fie definitivat și aprobat de Guvern. Iar după aceasta, documentul va fi pus în aplicare. Până atunci, prevederile proiectului vor fi discutate în detaliu cu experții naționali, managerii, directorii și angajații spitalelor, dar și cu cetățenii simpli.

Reforma sectorului spitalicesc urmează să fie implementată până în 2024, cu suportul Guvernului și partenerilor internaționali. În prezent, în Republica Moldova funcționează 71 de spitale publice, dintre care doar 15 se subordonează Ministerului Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *