14 July 2024
mun. Chișinău

Specialiștii avertizează: Scăldatul în râul Nistru și lacul Ghidighici rămâne interzis

Scăldatul în râul Nistru și lacul Ghidighici rămâne în continuare interzis. Specialiștii Centrului municipal de Sănătate Publică au emis un avertisment, după ce au prelevat probe din cele mai mari bazine acvatice din municipiul Chișinău. Astfel, potrivit medicilor igieniști, apa din lacul Ghidighici, în special în preajma plajei orașului Vatra, și apa râului Nistru de la Vadul lui Vodă, este infestată cu vibrionul holeric NON 01.

În total au fost prelevate nouă probe. În 61,8 la sută dintre cazuri, vibrionul holeric NON 01 se găsește în mâl. De asemenea, bacteria se află în râuri și lacuri în proporție de 39,2 la sută și, respectiv, peste 36 la sută.

Între timp, numărul cazurilor de boli diareice acute în Capitală a scăzut ușor. În prima săptămână a lunii iulie au fost înregistrate 243 de cazuri, cu nouă cazuri mai puține față de săptămâna precedentă. Mai mult, potrivit statisticii, se atestă o diminuare semnificativă şi în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 351 de cazuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *