4 December 2024
mun. Chișinău

Mituri și adevăruri despre febră

tzcp2pn8zhm

Perioada rece a anului aduce cu ea răceli și stări de disconfort însoțite, de cele mai multe ori, de febră. Iar când mercurul din termometru se ridică, de fiecare dată suntem tentați să combatem febra cu medicamente. Or acest lucru nu este întotdeauna o cale sigură de vindecare. De-a lungul timpului, s-au creat mai multe mituri despre febră. Mai jos vom încerca să deslușim care dintre acestea sunt mai aproape de adevăr și care sunt nefondate.

Când trebuie să ne îngrijoreze temperatura?

În primul rând, dacă sunteți răcit, febra arată că aveți o imunitate bună, deoarece organismul reacționează activ la atacul virusurilor și bacteriilor și se străduie să-i nimicească. Așa că, temperatura înaltă nu trebuie să vă îngrijoreze întotdeauna. Cât ar părea de straniu, dar coloana mercurului poate crește chiar și de la stres. Acest fenomen este caracteristic pentru oamenii cu un sistem nervos sensibil, persoane introvertite, suspicioase.

Când trebuie combătută temperatura?

a mother measures the temperature of her sick daughter

Doar atunci când temperatura depășește 38 de grade trebuie să începeți lupta. În cazul temperaturilor mai mici, organismului trebuie să i se ofere însă posibilitatea să învingă de unul singur boala. Potrivit studiilor medicale, virusurile care provoacă răceala încep a se distruge la 38 de grade Celsius.

Ce medicamente trebuie să luăm dacă avem febră?

Temperatura mai înaltă de 38 de grade trebuie combătută, însă nu brusc, ci treptat. Aspirina în acest caz nu este de mare folos, ci poate fi chiar dăunătoare pentru tractul gastrointestinal. Mult mai recomandabile sunt preparatele care conțin paracetamol.

Ceaiul cu zmeură, un remediu eficient

a9659d8c62cd6518096c059ad3c631f6Pe lângă preparatele medicamentoase, temperatura poate fi combătută cu un remediu clasic, dar eficient. De câte ori ați ignorant insistențele părinților, care imediat ce vă apărea febra, vă băteau la cap să beți un ceai cald cu zmeură? Cu siguranță de foarte multe ori. Ei bine, ceaiul cu zmeură chiar ajută. La fel cum ajută și sfaturile părinților. Zmeura conține acetilsalicilate – substanțe care contribuie la combaterea febrei. Totuși, în cantități mari, ceaiul fierbinte de zmeură poate provoca o suprasolicitare a funcției cardiace, care și așa suferă de consecințele febrei. De aceea, ar fi suficientă utilizarea doar a două căni de ceai pe zi.

Mâncați bine și sănătos

Și alimentația echilibrată și sănătoasă poate ajuta la scăderea febrei. Pentru a-i ajunge forțe să lupte cu infecția, nutriția trebuie să fie cât mai rațională, bazată pe un meniu bogat în fructe, legume, pește fiert sau înăbușit și sucuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *