21 May 2024
mun. Chișinău

Moldova, pregătită să facă față gripei sezoniere

Doctor showing stop sign

Numărul infecțiilor respiratorii este în scădere, anunță reprezentanții Centrului Național de Sănătate Publică. Astfel, în perioada 14-20 noiembrie, au fost înregistrate peste cinci mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și puțin sub 700 de cazuri de respiratorii acute severe. Situație fiind similară cu cea de anul trecut.

În curând, în țară vor ajunge 200 de mii de doze de vaccinuri, urmând să fie repartizate în toate instituțiile medicale. Vaccinurile sunt produse de compania „Hualan Biological Bacterin Co” și certificate de Organizația Mondială a Sănătății. De vaccinare gratuită vor beneficia adulții și copiii cu maladii cronice, cei din centrele de plasament, angajații din instituțiile de asistență socială, lucrătorii medicali, gravidele și bătrânii instituționalizați.

În actualul sezon rece a fost înregistrat un singur caz de gripă. Boala a fost depistată la o fetiță de șase ani din Capitală. Copilul a fost spitalizat, iar după tratament a fost externată. Pentru a evita infectarea cu virusul gripal, medicii ne sfătuiesc să purtăm mască de protecție, să evităm locurile aglomerate și să ne alimentăm corect. Iar la apariția primelor simptome ale bolii este recomandat să evităm automedicația și să ne adresăm neapărat medicilor.

Gripa face parte dintr-o categorie largă de boli virale respiratorii. Este o maladie acută, infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie împotriva virusului gripal și a complicațiilor acestuia. În vaccinul antigripal nu sunt introduse virusuri ”vii”, de aceea îmbolnăvirea, după administrarea acestui medicament, nu este posibilă.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, anul trecut, din cauza complicațiilor provocate de virusul gripei, 20 de oameni au murit. În total, au fost înregistrate peste 900 de cazuri de gripă și aproximativ 154.000 de infecții respiratorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *