22 June 2024
mun. Chișinău

Polița medicală nu se va scumpi în 2017

big-polita-de-asigurare-medicala-poate-fi-procurata-la-pret-redus-pana-pe-1-apriliePrima de asigurare obligatorie de asistență medicală nu se va scumpi în anul viitor. Prețul poliței medicale va rămâne la nivelului anului acesta și celui din 2015 – de 4056 de lei. Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2017 a fost aprobat în data de 5 decembrie de Guvern. Documentul urmează să fie supus votului în Parlament.

Astfel, potrivit proiectului de lege, veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor sunt de peste 6,1 miliarde de lei, cu peste 300 de milioane de lei mai mult decât în 2016, iar cheltuielile sunt de peste 6,2 miliarde de lei sau cu aproape șapte la sută mai mult decât în acest an. Totodată deficitul este de aproximativ 93 de milioane de lei și urmează să fie acoperit din contul mijloacelor bănești din anii precedenți ai fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Polița poate fi cumpărată cu reduceri, în fiecare an, până în data de 31 martie, de la oficiile Poșta Moldovei și agențiile teritoriale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, de reduceri de 75 la sută beneficiază proprietarii terenurilor agricole. Fondatorii întreprinderilor individuale, persoanele care dețin patente, cele care dau sau iau în arendă, precum și persoanele neangajate și neasigurate de Guvern, care se află în țară cel puțin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar), plătesc doar jumătate din prețul poliței.

Potrivit CNAM, în 2016, 85 la sută din populația țării este asigurată medical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *