22 November 2024
mun. Chișinău

Moldovenii care au cumpărat polița de asigurare de sănătate vor beneficia de servicii medicale cu o lună mai mult

Persoanele fizice care au cumpărat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, pentru anul acesta, vor beneficia de statutul de asigurat până pe 31 ianuarie 2024, cu o lună mai mult decât cum a fost până în prezent. Aceasta este una dintre modificările efectuate în mai multe acte normative referitoare la polița de asigurare medicală, adoptate de Parlament.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), noua reglementare vine să sporească gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală. De asemenea, autoritățile vor să determine persoanele neangajate și neasigurate de către Guvern să cumpere în mod individual polița medicală.

CNAM mai precizează că noile modificări nu anulează obligația persoanelor care se asigură în mod individual de a achita prima de asigurare în termenul stabilit de legislație, adică 1 ianuarie – 31 martie.

De asemenea, CNAM anunță că vor fi excluse amenzile pentru neachitarea în termenul legal, până în 31 martie, a primelor de asigurare în sumă fixă, pentru a evita presiunea financiară asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual.

O altă ajustare a cadrului legal ține de restituirea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală persoanelor fizice care, la începutul anului, sunt încadrate în categoria celor care se asigură în mod individual, iar pe parcursul anului achită prima în formă de contribuție procentuală din alte recompense, în mărime ce depășește cuantumul primei în sumă fixă pentru anul respectiv.

Modificările sus-menționate vor intra în vigoare odată cu publicarea acestora în Monitorul Oficial, iar timp de șase luni urmează a fi ajustat cadrul normativ în domeniu. 

În anul 2023, prețul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) în Moldova a crescut de trei ori — până la 12.636 de lei. Prin urmare, statul va finanța mai multe intervenții chirurgicale. Mai exact, este vorba despre operațiile de cataractă, de protezare a aparatului locomotor, de fractură a coloanei vertebrale, precum și în cazurile de accident vascular cerebral ischemic acut și de neuroradiologie intervențională.
Cei care au poliță medicală, dar în decurs de un an nu au fost niciodată la medic, pot afla ce se întâmplă cu banii lor din acest articol.