22 June 2024
mun. Chișinău

Moldovenii se consideră mai sănătoși decât acum un deceniu

Statisticile oficiale atestă o creștere, în ultimii ani, a percepției pozitive a stării de sănătate a populației. Potrivit studiului „Accesul populației la serviciile de sănătate”, elaborat de Biroul Național de Statistică, în 2008, puțin peste 41 la sută se considerau sănătoși, iar anul trecut, numărul moldovenilor care își ofereau o notă bună stării lor se sănătate a sărit de 69 la sută. Specialiștii spun că acest lucru este determinat de mai mulți factori, dar, în general, poate fi considerat drept un indice al bunăstării populației, precum și a sănătății fizice și mintale a oamenilor. 

Conform studiului, fiecare a doua persoană a declarat starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, 37% – satisfăcătoare, iar 12,4% o consideră rea sau foarte rea. În ultimii ani, specialiștii au remarcat o descreștere a ponderii populației care își percep starea de sănătate ca fiind rea sau foarte rea – de la 17,2% în anul 2008, până la 12,4% în 2016.

Oamenii de la sate se consideră mai puțin sănătoși

Locuitorii satelor, în proporție de 14 la sută, și-au apreciat starea de sănătate ca fiind rea sau foarte rea, pe când în mediul urban doar 10 la sută percep starea de sănătate ca fiind nesatisfăcătoare. Motivul este unul cât se poate de logic și este influențat de factorul demografic – la sate locuiesc mai mulți vârstnici, care au mult mai multe boli cronice. Comparativ cu anul 2008, perceperea pozitivă a stării de sănătate a orășenilor s-a majorat cu 13 puncte procentuale și cu 6,6 puncte procentuale – a populației rurale.

Femeile se plâng mai mult pe sănătatea șubredă

Potrivit studiului, peste 45 la sută dintre bărbați se consideră sănătoși, în timp ce doar 38,7 la sută dintre femei cred același lucru. Totuși, și la acest capitol lucrurile se schimbă. În 2016, femeile au raportat în proporție de 17,4 la sută starea de sănătate ca fiind rea sau foarte rea, comparativ cu 24 de procente în 2008.

Interesant este faptul că, potrivit raportului, persoanele fără asigurare medicală se consideră mai sănătoși decât cei care au poliță. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *