27 July 2024
mun. Chișinău

Fumul emanat de incendiile de vegetație ne șubrezește sănătatea

Am avut un week-end de foc în ţară, iar pericolul încă nu a trecut. Mare atenţie la fumul emanat de incendiile de vegetaţie, care s-au înmulţit în ţară odată cu venirea primăverii. Pe lângă faptul că focul a distrus sute de hectare de teren agricol, flăcările pot ajunge aprope de casele oamenilor și pot provoca daune mari, inclusiv pierderi de vieți omenești.

Incendiile de vegetație fac ravagii și produc pierderi mari

Aproape 300 de hectare de teren au fost compromise din cauza incendiilor de vegetație, care au avut loc în ultimele zile. În total, potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în total, pe teritoriul țării au fost înregistrate 40 de incendii. Unul dintre cele mai mari incendii s-au produs în localitatea Puhoi, raionul Ialoveni, unde au fost afectate peste 15 hectare de stuf și vegetație uscate. Pentru a stinge flăcările, pompierii au lucrat mai mult de cinci ore. Alte focare de incendii au fost depistate în raioanele Călărași, Strășeni, Rezina, Orhei și în municipiul  Chișinău.

Totuși, pe lângă incendii, care se extind cu repeziciune, și fumul emanat de flăcări poate provoca neplăceri mari. Medicii şi inspectorii ecologici spun că fumul emanat de deșeurile vegetale incendiate este nociv şi îi afectează cel mai mult pe oamenii care suferă de boli respiratorii. De asemenea, fumul poate cauza afecțiuni ale pielii şi ale ochilor. De aceea, ar fi bine, dacă locuiți sau lucrați în zonele cuprinse de incendii, să purtați măști de protecție, pe care le puteți cumpăra din orice farmacie. Autoritățile ne recomandă într-un glas să nu aprindem, așa cum ne-am obișnuit să facem, resturile vegetale și gunoiul de prin curți și nici să nu dăm foc miriștilor, iar în cazul în care suntem martorii unui incendiu, trebuie să anunțăm imediat pompierii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *