25 April 2024
mun. Chișinău

A născut tripleţi, deşi era sterilă

Bucurie uriașă pentru o mamă din satul Dezghingea, raionul Comrat. Ludmila Cazmalî, în vârstă de 31 de ani, a adus pe lume tripleți – două fetițe și un băiețel. Acum câţiva ani, în urma intervenţiilor chirurgicale în care i-au fost extirpate trompele uterine, medicii i-au pus un diagnostic înfiorător. Şi anume, că este sterilă şi că şansele de a deveni mamă sunt minime. Femeia nu a renunţat însă la vis şi a încercat mai multe metode de a rămâne gravidă. Iar minunea s-a produs. Cei trei bebeluși sunt rodul unei înseminări artificiale. Operaţia de cezariană s-a soldat cu succes, cu ajutorul medicilor Institutului Mamei și Copilului (IMC). 

Irina Castravet
Foto: Irina Castraveț

Şefa Secţiei Terapia Sarcinii din cadrul IMC, doctorul în ştiinţe medicale Irina Castraveţ, a declarat pentru emedicina.md că micuţii au fost născuţi înainte de termen. Prima a venit pe lume Victoria, cu o greutate de puţin peste două kilograme. Surioara ei – Varvara cântărea doar 1,8 kg, iar frăţiorul lor, Ivan, a avut 1,9 kg.

Atât mama, cât şi copiii sunt perfect sănătoşi. „Sarcina a fost destul de complicată. Mama a fost internată timp de trei luni. Mai mult de o lună şi jumătate a stat la pat. În tot acest timp, femeia a fost monitorizată în permanenţă. Ne buc
urăm nespus că totul a decurs aşa cum ne-am dorit
”.

viber image23Mama este nespus de fericită că-și poate ține cei trei pui în brațe. „Eu şi soţul meu am încercat timp de opt ani să devenim părinţi. După ce medicii mi-au spus că sunt sterilă m-am descurajat. Apoi, am decis să nu mă dau bătută, să merg mai departe şi să-mi continui visul. Am efectuat procedura de fertilizare in vitro la un centru privat din Chişinău şi mi-a reuşit, din prima, să rămân însărcinată”, ne-a mărturisit Ludmila Cazmalî.

Atât mama, cât și bebelușii mai rămân până luni la spital pentru îngrijiri medicale speciale, întrucât sarcina şi naşterea multiplă este, prin definiție, una cu risc sporit.

În prezent, la Institutul Mamei și Copilului este internată o altă femeie însărcinată cu tripleţi, dar care au fost concepuţi pe cale naturală.

În 2015, la Institutul Mamei și Copilului s-au înregistrat 6000 de nașteri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *