20 May 2024
mun. Chișinău

Nașterea cu sau fără dureri. Avantajele și dezavantajele anesteziei epidurale

Nașterea cu sau fără dureri. Avantajele și dezavantajele anesteziei epidurale
Sursa: Internet

Multe dintre bunicile noastre au născut acasă. Mamele s-au chinuit cu un travaliu de cel puțin zece ore, în spitale cu personal puțin și prost dotate. Ei bine, medicina a evoluat și procesul nașterii a fost adaptat nevoilor viitoarelor mămici. Acum, fiecare femeie este în drept să decidă dacă vrea sau nu să îndure chinurile facerii, apelând la anestezie. Sunt mai multe tipuri de anestezice. Multe dintre viitoarele mame de la noi apelează însă la anestezia epidurală, metodă de ameliorare a durerii, tot mai des folosită în țara noastră.

Sunt și printre cei care sunt împotriva administrării acestei substanțe medicamentoase, invocând că poate crea complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil. Datele statistice arată însă, că dacă totul este efectuat ca la carte, anesteziantul nu are consecințe nefaste. La nivel global, mai mult de jumătate dintre mame apelează la epidurală.

watermarked-sirbuphoto.com-00012
Foto: Corina Gutium

Anestezista Corina Gutium de la Spitalul Clinic Republican este de părere că: „Epidurala este singura metodă de analgezie la naștere, care scade senzația de durere. Îi permite mamei să se mai odihnească, în timpul travaliului, şi să aibă o senzație relativ mai plăcută de la naștere.” Anestezia epidurală se face doar la maternitate, de către anestezist, la îndrumarea obstetricianului, și nu la domiciliu.

Anestezia este injectată în spațiul epidural, între două vertebre ale coloanei, printr-un tub subțire (cateter epidural), iar de acolo trece direct în nervii spinali, nu și în sânge. În maximum cinci minute, spatele, abdomenul, zona pelviană și picioarele amorțesc. Zona superioară rămâne activă. Anestezia ameliorează durerea până la trei ore. În momentul administrării medicamentului, viitoarea mamă trebuie să stea în poziție culcată, ușor încovoiată. Epidurala facilitează dilatația colului și scurtează durata travaliului.

Și părerile mamelor din Moldova, despre anestezia epidurală, rămân împărțite. Cu toate acestea, numărul celor care optează pentru această procedură crește.

Printre femeile care au decis să apeleze la epidurală, pentru a suporta mai ușor durerea, se numără și Elena Petic-Talasimova. ”Nu regret, dacă aș mai naște încă o dată, tot aș recurge la epidurală. Inițial, nu am vrut să apelez la această metodă, dar, la prima naștere, travaliul a durat foarte mult, durerile erau insuportabile și epidurala m-a salvat, m-a ajutat să prind puteri și să nasc un băiețel sănătos de 4,5 kg. Și la a doua naștere am optat pentru epidurală. Consecințe nefaste nu au fost.”

Și Diana Chiru-Șoimu a hotărât să elimine durerile la naștere, cu ajutorul anesteziei. Femeia a adus pe lume doi copii. ”La prima naștere am cerut epidurală, pentru că nu mai aveam puteri. Am simțit o ușoară electrocutare, iar în cinci minute mi-au amorțit picioarele, burta, nu mai simțeam nimic. Am născut după ce anestezia a încetat să-și mai facă efectul. La a doua naștere, am cerut epidurală, pentru că am avut contracții extrem de puternice. Apoi, am născut ușor, fără chin. Dureri de spate nu am avut niciodată.”

Nu la fel de bine a decurs totul în cazul Liliei Cernei. Medicii au recurs la epidurală, atunci când femeia a trebuit să nască prin cezariană. ”După a doua naștere, am avut dureri și mi-am revenit foarte greu. Timp de o lună, am luat medicamente împotriva durerilor. Cel mai bine ar fi să naștem pe cale naturală, dar sănătatea copilului este mai importantă.”

Svetlana Manalachi a decis să învingă durerile fără anestezie, de teama unor eventuale dureri de spate. ”M-am informat de pe internet, am vorbit cu alte mame, care au administrat anestezia epidurală, şi am aflat că apar dureri de spate. Mamele mi-au spus că nu-ți simți corpul, că nu ești stăpână pe el și nu simți contracțiile. Nu mi-a plăcut să aud asta și am decis că trebuie să fiu stăpână pe corpul meu. Mi-am spus că o să nasc așa, fără anestezie, cum au născut o mulțime de mame.”, spune femeia.

Anestezista Corina Gutium menționează însă că, acest tip de anestezie, nu are consecințe nefaste, decât în cazuri foarte rare. „Efecte adverse, de exemplu dureri de spate sau de cap, apar doar dacă ceva nu funcționează în timpul procedurii sau imediat după aceasta. Timp de trei-patru ore după naștere, mama trebuie să stea culcată și nu are voie să ridice capul. Unele femei nu respectă regulile și, din această cauză, ajung să suporte anumite consecințe. Acestea mai pot apărea dacă medicul nu are experiență sau dacă, în timpul intervenției, se produce vreun accident. Un alt motiv ar fi explicațiile incorecte sau insuficiente acordate pacientei înainte și după epidurală.”

Printre posibilele riscuri ale anesteziei sunt ușoare iritații și dureri în zona în care a fost introdus cateterul, amețeli, stări de vomă sau senzații de mâncărime. Toate acestea dispar, în scurt timp. Medicul mai precizează că epidurala nu are efecte adverse asupra fătului, spre deosebire de anestezia intravenoasă, care acționează și asupra bebelușului. În consecință, micuțul se naște mai pasiv și puțin adormit.

Medicul Corina Gutium a ținut să mai precizeze:Le recomand și le îndemn pe femei să consulte medicul, să meargă la spital și să pună toate întrebările, care le frământă. Să nu se limiteze la informația culeasă de pe internet sau să se documenteze din alte surse neautorizate. Le mai sfătuiesc pe mămici să vorbească înainte de naștere atât cu medicul obstetrician, cât și cu anestezistul.”

La spitalele de stat din Moldova, orice femeie poate opta pentru anestezie epidurală, fără a achita taxe suplimentare. În maternitățile private, acest medicament costă între 1000 -1500 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *