19 September 2024
mun. Chișinău

Noi instrucțiuni pentru livrarea și controlul produselor în școli și grădinițe

Crearea comisiilor de triere în școli și grădinițe care să verifice calitatea alimentelor, instituirea uniformelor pentru personalul care livrează și recepționează marfa și colectarea zilnică a probelor de produse. Acestea sunt doar câteva dintre noile reguli care vor fi aplicate de Guvern, după aprobarea Instrucțiunii cu privire la organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ. Proiectul documentului a fost supus dezbaterilor publice de Ministerul Educației și a fost elaborat în urma scandalului din toamna trecută privind livrarea produselor alterate în școlile și grădinițele din Capitală.

Astfel, se propune ca la începutul fiecărui an de studii, în toate școlile și grădinițe să fie creată o comisie de triere compusă din 4-5 angajați ai instituțiilor. Este vorba despre director, asistenta medicală, bucătar și metodistul sau educatorul. Comisia trebuie să asiste la recepționarea produselor în blocul alimentar, să evalueze dacă mâncarea este combinată corect, să aprecieze calitatea produselor și să guste din toate bucatele cu 30 de minute înainte de a le fi oferite copiilor. După toate verificările, cel puțin trei membri ai grupului vor semna într-un registru special.

Noi obligații pentru firmele care livrează produse

Agenții economici, care în baza contractelor livrează alimente în școli și grădinițe, vor fi obligați să înlocuiască produsele necalitative în aceeași zi în care au fost sesizați despre existența problemelor. Persoanele care transportă marfa, adică șoferul și însoțitorul lui, vor trebui să folosească halate, mănuși și bonete, iar în instituțiile de învățământ produsele vor fi recepționate de șeful de depozit în prezența asistentului medical și al unui bucătar. De asemenea, zilnic vor fi colectate probe de alimente, cel puțin 150 de grame per produs.

Cum sunt serviți copiii

Bucatele vor fi preparate nu mai devreme de două ore înainte de a fi consumate. Acestea vor fi servite și gătite în mănuși de o singură folosință. Iar în cazul grupelor din grădinițe cu copii de 2-3 ani, la prânz, va fi oferit mai întâi felul doi, după care felul întâi. Educatorul categoric nu trebuie să forțeze copiii să consume toată hrana din farfurii. Tot el va avea obligația să monitorizeze și să-i învețe pe copii cum să mănânce corect și în ce poziții să stea la masă. Instrucțiunile mai prevăd că lucrătorii blocului alimentar raportează zilnic asistentei medicale starea lor de sănătate, cu înscrierea obligatorie în Registrul sănătății. Directorul instituției, în colaborare cu asistenta medicală, va elabora și monitoriza aplicarea tuturor instrucțiunilor privind curățarea, dezinfecția și igiena spațiilor și utilajelor din blocul alimentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *