17 June 2024
mun. Chișinău

Noi investiții elvețiene în medicină

Swiss flag

Agenția Elvețiană de Dezvoltare şi Cooperare vine cu noi investiții pentru dezvoltarea sistemului medical de la noi din țară. Instituția europeană va aloca în următorii ani 4,4 milioane de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 90 de milioane de lei, pentru combaterea bolilor netransmisibile. În acest sens, Guvernul a aprobat miercuri proiectul Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Sănătății şi Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare privind realizarea proiectului „Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. 

Responsabil de implementarea prevederilor din document va fi Institutul Elvețian Tropical de Sănătate Publică, în parteneriat cu autoritățile naționale. Proiectul va fi gestionat de un lider străin, care va conduce o echipă formată din doi specialiști locali, un asistent şi personal auxiliar.

Scopul memorandumului este de a îmbunătăți starea sănătății populației, în special în zonele rurale, prin combaterea bolilor netransmisibile şi asigurarea accesului la servicii calitative.

Din 2005, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare a finanțat la noi în țară patru proiecte importante în medicină. Printre aceste se numără modernizarea sistemului perinatal în Moldova și regionalizarea serviciilor pediatrice de urgență şi terapie intensivă în țara noastră. Recent, reprezentanții Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare au anunțat că vor iniția procesul de elaborare a unei noi Strategii de cooperare pentru anii 2018-2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *