27 July 2024
mun. Chișinău

Noi rigori pentru prevenirea gripei aviare

Guvernul introduce noi reguli pentru a nu admite răspândirea gripei aviare în urma importului de carne de pasăre. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri noi norme sanitar-veterinare privind importul și tranzitul păsărilor de curte și a cărnii de pasăre.

Astfel, potrivit documentului, păsările și puii importați vor trebui obligatoriu să fie ținuți în încăperi speciale cel puțin șase săptămâni, perioadă în care experții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor efectua probele necesare.

După import, în perioada de izolare sau carantină a produselor, medicul veterinar va preleva probe de la păsările de curte pentru examinare virologică la gripa aviară între cea de-a șaptea și cea de-a 15-a zi de la momentul introducerii lor în țară.

Testarea probelor se realizează în laboratoarele oficiale acreditate, conform metodelor descrise în manualul de diagnostic pentru gripa aviară elaborat de ANSA. Probele pot fi prelevate de la cel mult cinci păsări din fiecare coteț.

De asemenea, sunt instituite noi reguli pentru tranzitarea pe teritoriul Moldovei a cărnii de pasăre. Loturile cu aceste produse vor fi sigilate de medicul veterinar chiar la intrare în țară, la punctul de trecere a frontierei. Acestea nu vor putea fi descărcate și nici depozitate pe teritoriul țării. Documentele vor fi ștampilate cu inscripția „doar pentru tranzit”, iar angajații ANSA vor avea obligația să se asigure că din țară au ieșit tot atâtea loturi cât au intrat.

Noile norme le interzic importatorilor să transporte păsările de curte și puii cu păsări de alte specii. De asemenea, produsele vor putea fi importate, conform unui tabel elaborat periodic de autoritățile de la Chișinău, doar din țările unde gripa aviară nu s-a manifestat cel puțin un an și unde se desfășoară un program de supraveghere pentru această boală.

Potrivit proiectului Guvernului, în categoria păsărilor de curte se regăsesc găinile, curcanii, bibilicii, rațele, gâștele, prepelițele, porumbeii și fazanii.

Cel mai recent focar de gripă aviară a fost atestat la sfârșitul lunii ianuarie în două localități din Delta Dunării, România. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, focare de gripă aviară au fost descoperite la mai multe ferme din 13 țări europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *