22 June 2024
mun. Chișinău

Noile meniuri vor ajunge în școli și grădinițe în cel multe zece luni

image-20150327-16090-ncof3yMinisterul Sănătății va insista ca noile meniuri, care sunt mai sănătoase, să fie aplicate în școli și grădinițe, în cel mult zece luni. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru un post de televiziune. Între timp, instituțiile preșcolare și școlare vor fi verificate dacă dispun de tot echipamentul necesar.

Ruxanda Glavan
Foto: Ruxanda Glavan

Așadar, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că: „Am stabilit acest termen în urma consultării cu specialiștii, care urmează să aplice noul Regulament privind alimentația sănătoasă în instituțiile preșcolare și școlare. Primul termen este decembrie 2016. Până atunci, specialiști din domeniul sănătății publice vor merge în fiecare grădiniță și școală pentru a vedea de ce au nevoie acestea, ce schimbări trebuie făcute. Împreună cu angajații de acolo vom decide planificarea resurselor bugetare pentru 2017. Apoi, în cel mult luna mai, vom vedea ce s-a reușit și vom veni cu îmbunătățiri. Trebuie să facem tot posibilul pentru a reuși, pentru că e vorba despre sănătatea copiilor”, a menționat Ruxanda Glavan.

Ministrul s-a referit și la costurile noilor meniuri. Potrivit calculelor efectuate, prețul acestora este de 19 și 21 de lei. Diferența de preț ar trebui asigurată de autoritățile care întrețin instituția de învățământ. „Atunci când vorbim despre sănătatea copiilor nu putem pune costurile mai presus. Cu meniurile vechi, exista riscul ca Republica Moldova să aibă copii supraponderali și obezi. Iar noi nu ne dorim asta”, a precizat Ruxanda Glavan.

În context, ministrul le recomandă autorităților publice locale și managerilor instituțiilor de învățământ să-şi reevalueze necesitățile și să pună accent pe cost-eficiență și transparență.Totodată, Ruxanda Glavan spune că toate plângerile potrivit cărora în școli și grădinițe sunt cumpărate multe produse alimentare, dar care nu ajung pe masa copiilor, vor fi luate în considerare.


dieta-definitiva-cu-stil-de-viata-sanatosSpecialiștii în sănătate publică vor aplica sancţiuni, dacă vor depista abateri în școli și grădinițe.
Deși, spune ministrul Sănătății, scopul nu este de a împărți amenzi, ci de ai hrăni sănătos pe copii. Dacă după ianuarie 2017 vor mai fi instituții care nu se vor conforma tuturor cerințelor, vor fi aplicate și amenzi. „Haideți să fim realiști și să oferim o perioadă de răgaz pentru implementarea noilor meniuri. Îi rog pe părinți să îi ajute pe specialiștii din sănătate publică, să intervină în această instituție, care nu reușește să se conformeze sau nu știe cum să o facă. Iar specialiștii își vor face treaba.”

În ceea ce privește utilajele de preparare a bucatelor, Ruxanda Glavan a spus că nu a văzut o cifră exactă a cheltuielilor. „Pentru a schimba modalitatea de a prepara bucate sănătoase, gătite la aburi și nu prăjite, nu-ți trebuie mulți bani. Pentru a face o supă cremă, de pildă, ai nevoie de un blender, nu mai mult.”

De asemenea, ministrul Sănătăţii a declarat că peste un an, după ce vor fi implementate noile meniuri, va începe verificarea indicatorilor legați de sănătatea copiilor, greutatea lor etc. „Cea mai mare problemă de sănătate pe care o au copiii din școli și grădinițe sunt afecțiunile digestive. E un lucru grav, care trebuie rezolvat.

Reamintim faptul că noile meniuri pentru școli și grădinițe conțin alimente care sunt mult mai bogate în vitamine, minerale și alte elemente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *