21 May 2024
mun. Chișinău

Normele sanitare și alimentare, ignorate în continuare în școli și grădinițe

În peste 50 la sută dintre grădinițele și școlile din Republica Moldova nu sunt respectate, în totalitate, noile meniuri aprobate de ministerul Sănătății. În același timp, mai multe instituții de învățământ nu sunt pregătite să le acorde copiilor ajutor medical de urgență. Sunt constatările specialiștilor din domeniul sănătății publice și siguranței alimentelor, care au evaluat calitatea alimentației și condițiile sanitare din 1421 de grădinițe și 1261 de școli.

În doar 52 la sută dintre școli și 38 la sută dintre grădinițe este respectat un regim alimentar echilibrat, iar bucatele sunt gătite conform cerințelor tehnologice.

Totodată, mai multe puncte medicale din instituțiile de învățământ nu au suficiente medicamente. Doar 55 la sută dintre grădinițe și 72 la sută dintre școli sunt asigurate cu preparatele necesare pentru acordarea primului ajutor medical.

De asemenea, 12 la sută dintre instituțiile preșcolare și 7,3 la sută dintre instituțiile de învățământ primare, gimnaziale și liceale nu au planuri de profilaxie a bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare.

În mai multe instituții de învățământ nu sunt respectate normele igienice și sanitare. Astfel, 81,6 la sută dintre școli și 36,3 la sută dintre grădinițe au toalete în curte. Săpun lichid nu există în grupurile sanitare în aproximativ 20 la sută dintre instituțiile evaluate.

32 la sută dintre grădinițe și 56 la sută dintre școli nu sunt conectate la sistemul centralizat de canalizare. În același timp, 42,8 sută dintre toate instituțiile de învățământ folosesc apa potabilă din fântâni arteziene.

Instituțiile de învățământ au fost evaluate de Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în aprilie 2017, la solicitarea ministerului Sănătății.

Ca urmare, două instituții de învățământ au rămas fără autorizații sanitare, 22 și-au sistat temporar activitatea, iar patru angajați au fost concediați. Inspectorii au întocmit 608 prescripții sanitare și 108 procese verbale, pentru abateri administrative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *