20 May 2024
mun. Chișinău

Nutriționista Luminiţa Suveică: Cei mai mulți moldoveni nu sunt preocupați de propria sănătate

“Ești ceea ce mănânci” spune Ayurveda, o veche filozofie indiană. Felul în care ne alimentăm spune foarte multe despre aspectul fizic, psihic și mintal al fiecăruia dintre noi. Alimentația corectă și sănătoasă generează armonie și echilibru în viața noastră. Medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică Chișinău (CSP), Luminița Suveică, care este și endocrinolog, doctor în științe medicale, master în sănătate publică, lector universitar la USMF „Nicolae Testemițanu” și una dintre puținele nutriționiste din Moldova a vorbit, în interviul pe care l-a acordat site-ului emedicina.md, despre beneficiile unei nutriții echilibrate, dar și despre viciile moldovenilor.

emedicina.md: În calitate de medic-șef al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, supravegheați sănătatea locuitorilor Capitalei. Ce regim alimentar respectă aceștia?

poza 2
Foto: Luminița Suveică

Luminiţa Suveică: Din păcate, cetățenii moldoveni nu sunt preocupați de propria sănătate. Sunt restanțieri în privința adoptării și promovării unui mod sănătos de viață. Investesc prea puțin în sănătate, deși, aceasta, precum și investiția în dezvoltarea profesională trebuie să ocupe primele locuri pe lista priorităților noastre. O altă problemă a celor mai mulți moldoveni este că solicită târziu ajutorul medicilor, atunci când au probleme de sănătate. Deși se tem de boli, nu prea apelează la metode de prevenție. În consecință, maladiile cardiovasculare se plasează pe primul loc în ceea ce privește morbiditatea și mortalitatea în municipiul Chișinău. Acestea sunt urmate de bolile aparatului respirator, digestiv, traume și tumori maligne.

emedicina.md: Moldovenii apelează rar sau niciodată la ajutorul unui nutriționist. De unde vine această reticență și cum ar putea fi combătută?

Luminiţa Suveică: Cu părere de rău spun că, în nomenclatorul profesiilor Ministerului Sănătății, nici măcar nu există specialitatea de nutriționist. În aproape toate cazurile, pacienții sunt examinați de medicii endocrinologi și cei de familie. Este necesar ca, în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie, să fie introdus un curs de nutriție. Acesta ar fi util atât pentru studenți, cât și pentru medici. În plus, rolul acestui specialist ar deveni mai cunoscut printre cetățenii de rând.

emedicina.md:  În 2011 ați scris cartea „Bazele Nutriției”.

Luminiţa Suveică: Da, este vorba despre un ghid, pentru orice persoană, care dorește să cunoască regulile de bază ale alimentației sănătoase. De asemenea, în carte, am abordat subiectul privind alimentația în funcție de vârstă. Iar un capitol aparte l-am dedicat nutriției corecte în cazul diferitelor maladii.

emedicina.md: Ați spus anterior că hrana este principalul medicament. Ce trebuie să mâncăm în plin sezon gripal, de pildă, ca să ne ferim de această boală?

Luminiţa Suveică: Trebuie să consumăm zilnic fructe, legume și verdețuri. Un rol important îl au ceaiurile din plante. Însă în orice anotimp, este recomandată o alimentație variată și echilibrată.

emedicina.md: Cum putem slăbi rapid și sănătos?

Luminiţa Suveică: Scăderea fiziologică în greutate este de 500 de grame pe săptămână. Poți da, cu ușurință, kilogramele în plus datorită meniurilor zilnice, săptămânale. Acestea trebuie să includă alimente, care te ajută să arzi grăsimea, dar, în același timp, îți potolesc foamea și îți reglează pofta de mâncare. Aceste meniuri trebuie stabilite împreună cu medicul dumneavoastră. Bineînțeles, o mare însemnătate o are sportul. Cel puțin 30 minute de mișcare pe zi, pe lângă faptul că ne ajută să scăpăm de calorii, pot preveni o serie de boli.

emedicina.md: Fumatul și consumul excesiv de alcool continuă să fie în topul viciilor moldovenilor. Legea privind controlul tutunului, adoptată de Parlament, va rezolva problema?

Luminiţa Suveică: Este de datoria noastră să-i ajutăm pe oameni să scape de aceste vicii, să lupte cu aceste deprinderi, care le afectează grav sănătatea. Legea privind controlul tutunului, care a intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 2016, este una dintre soluțiile care vin să rezolve, mai mult sau mai puțin, această problemă. Articolul 173 , din această lege, interzice publicitatea pentru produsele din tutun la TV, radio, presa scrisă, pe internet și nu numai. Această prevedere nu a fost în precedenta lege. Am observat că mulți agenți economici ignoră acest articol. Prin urmare, CSP Chișinău a emis prescripții sanitare către administratorii obiectivelor comerciale, care vând produse de tutun, în care li s-a cerut excluderea reclamei în locurile în care se desfășoară activități de comerț. Unii agenți economici au început să respecte prescripțiile, dar unii proprietari de gherete nu se conformează legislației. Specialiștii Centrului vor depune eforturi ca să-i responsabilizeze. În caz contrar, vor fi nevoiți să-i sancționeze, conform legii.

emedicina.md:  Supraponderabilitatea și obezitatea sunt și acestea probleme grave cu care se confruntă cetățenii moldoveni. Ce măsuri trebuie întreprinse pentru a le preveni și combate?

Luminiţa Suveică: Aveți perfectă dreptate. Sunt niște probleme ce pot fi soluționate prin elaborarea unei strategii de promovare a activităților fizice. Este necesară revizuirea infrastructurii orașului, astfel încât să avem piste pentru bicicliști, mai multe terenuri de sport în curțile blocurilor etc. Activitățile sportive trebuie să devină mai accesibile pentru toți cetățenii. O altă soluție ar fi revizuirea programei școlare, în special, în ceea ce privește orele de educație fizică, astfel încât acestea să fie interesante și atractive. Mulți părinți, din contra, urmăresc să-i ferească pe copiii lor de orele de educație fizică, deși sunt sănătoși, apelând la scutirile medicale. Sarcina noastră este de a-i convinge că sportul înseamnă sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *