21 May 2024
mun. Chișinău

O nouă formulă de calcul a poliței medicale pentru persoanele asigurate de Guvern

big-polita-de-asigurare-medicala-poate-fi-procurata-la-pret-redus-pana-pe-1-aprilieMinisterul Sănătății propune modificarea formulei de calcul în baza căreia Guvernul stabilește suma pe care o achită pentru persoanele asigurate medical din bugetul de stat. Dacă aceasta va fi aprobată, atunci în fondurile de asigurări medicale obligatorii (FAOAM) vor fi transferați mai mulți bani. Totodată, în acest mod va fi creată echitate între persoanele asigurate de Guvern şi cele care cumpăra polița de asigurare medicală sau care contribuie, anual, cu nouă la sută din venituri la fondurile asigurărilor medicale obligatorii.

În prezent, la planificarea transferurilor de la bugetul de stat pentru asigurarea persoanelor sărace sau fără un loc de muncă nu se ține cont de numărul acestora și nici de mărimea primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală stabilită prin lege. Executivul alocă 12,1 la sută din totalul cheltuielilor incluse în bugetul de stat pentru asigurarea medicală a acestor cetățeni. Mai mult, în această cotă sunt incluși banii destinați pentru unele situații speciale, prevăzute în legislație. Asta înseamnă că în (FAOAM) ajung și mai puține surse financiare pentru persoanele asigurate de stat.

Noua formulă de calcul propusă de Ministerul Sănătății prevede înmulțirea numărului de persoane asigurate medical de Guvern cu mărimea primei de asigurare medicală planificată. Suplimentar, se aplică reducerile prevăzute în lege și datoria Guvernului față  de (FAOAM) acumulată pe parcursul unui an.

Ministerul Sănătății insistă ca noua formulă de calcul să fie aprobată, deoarece întregul sistem de sănătate este afectat din cauza inechității existente la formarea FAOAM. Potrivit Curții de Conturi, ponderea transferurilor de la bugetul de stat s-a micșorat, în ultimii cinci ani,  de la 56,3% la 43,4 %. În același timp, numărul cetățenilor asigurați medical de Guvern s-a majorat, în această perioadă  cu peste 97 de mii, până la aproape 1 milion 800 de mii.

Astfel, în 2011 Guvernul achita pentru o persoană 1071 de lei, ceea ce reprezenta 38,7 la sută din valoarea poliței de asigurare medicală. Anul trecut, această contribuție a fost de 1346 de lei, sau 33,3 la sută.

De asemenea, Guvernul a transferat, în 2015, pentru persoanele asigurate de stat doar 2.125.897 lei, cu 4,9% mai puțin. În prezent, datoria Ministerului Finanțelor față de CNAM constituie 108.659 lei.

Costul poliței de asigurare medicală este de 4056 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *