27 July 2024
mun. Chișinău

Statul plătește de trei ori mai puțin pentru asigurarea medicală a persoanelor neangajate decât costul poliței


145092Ministerul Finanțelor a alocat anul trecut în Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală doar aproape jumătate din suma necesară pentru acoperirea costurilor serviciilor medicale, acordate moldovenilor asigurați de Guvern. Asta ținând cont de numărul persoanelor neangajate și costul poliței medicale pentru 2015. Mai exact este vorba despre 15 categorii de persoane, care sunt și cele mai vulnerabile, din care fac parte pensionari, femei însărcinate, copii, studenți, șomeri etc. Ministerul Finanțelor transferă mai puțini bani decât sunt necesari, încă din 2010. Motivul ar fi o formulă de calcul, prevăzută de lege, care nu este bazată pe indicatori reali. La această concluzie a ajuns Curtea de Conturi, după efectuarea unui audit.

Potrivit instituției, în 2010 transferurile de la bugetul de stat au înregistrat o pondere de 56,3% din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, în timp ce în 2015 cuantumul acestora s-a diminuat până la 43,4%. Asta în pofida faptului că numărul persoanelor asigurate de Guvern s-a majorat cu 93,6 mii, ajungând în 2015 până la aproximativ 1,7 milioane de oameni. Mai mult, în 2016 numărul acestora s-a majorat cu 4 840 de persoane, comparativ cu anul trecut.

Respectiv, dacă în 2011 Guvernul achita pentru asigurarea unei persoane 1071 de lei, ceea ce reprezenta 38,7% din mărimea poliței medicale, care costa atunci peste 2700 de lei, atunci, în 2015, executivul a achitat peste 1300 de lei per persoană, ceea ce reprezintă 33,2% din mărimea primei a cărei preț era de 4056 de lei.

Astfel, instituțiile medicale sunt nevoie să presteze servicii medicale ale căror cost depășește suma transferată de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea cetățenilor moldoveni. Deoarece statul nu alocă suficienți bani, acumularea datoriilor de către spitale și obligarea pacienților să plătească pentru medicamente sunt inevitabile.

big-polita-de-asigurare-medicala-poate-fi-procurata-la-pret-redus-pana-pe-1-aprilieÎn consecință, Curtea de Conturi a constatat că, la planificarea transferurilor de la bugetul de stat pentru asigurarea de către Guvern a categoriilor de persoane stabilite, nu se ia în considerare numărul persoanelor asigurate și nici costul poliței medicale, stabilit prin lege. Iar acest fapt afectează negativ atât procesul de planificare și încasările veniturilor FAOAM, cât și situația financiară a instituțiilor medicale.

Prin urmare, la propunerea Curții de Conturi, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de lege prin care solicită modificarea Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Documentul a fost trimis mai multor instituții, inclusiv Ministerului Finanțelor, pentru avizare. După aceasta, proiectul de lege va fi remis Guvernului și Parlamentului spre aprobare.

ministerul sanatatiiÎn context, șeful Direcției Buget, Finanțe și Asigurări a Ministerului Sănătății, Denis Valac, a declarat pentru e-medicina că aprobarea proiectului de lege propus de Ministerul Sănătății este imperios necesară. „Schimbarea formulei de calcul ar duce la eliminarea inechităților sociale. Suplimentarea bugetului FAOAM cu resursele financiare necesare va permite acoperirea tuturor cheltuielilor pe care le suportă instituțiile medicale pentru tratamentul persoanelor asigurate de Guvern, aceste categorii fiind cele mai vulnerabile și care solicită cel mai des ajutorul medicilor. De asemenea, odată cu modificarea formulei de calcul, instituțiile medicale vor dispune de suficienți bani ca să acopere cheltuielile reale pentru prestarea serviciilor medicale și nu se vor mai băga în datorii”.

reactia-oficiala-a-cnam-la-atacul-cia-asito-s-aMoldovenii neasigurați sunt obligați să-și cumpere singuri polița de asigurare medicală. Costul acesteia este în 2016 similar cu cel de anul trecut – de 4056 de lei. Aceasta poate fi cumpărată cu reduceri de până la 75 la sută, în fiecare an, până în data de 31 martie, de la oficiile Poșta Moldovei și agențiile teritoriale ale CNAM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *