14 July 2024
mun. Chișinău

Un alt focar de Hepatita A la Cantemir

transaminaze-hepatitaDoi copii sunt internați la spitalul raional Cantemir cu simptome de Hepatita A, boala mâinilor murdare. Săptămâna trecută, alte 15 persoane, dintre care atât copii, cât și adulți, au cerut ajutorul medicilor fiind suspectați că ar fi purtătorii acestui virus.

Șeful Centrului de Sănătate din Cantemir, Andrei Doina, a declarat pentru emedicina.md că cei mai mulți bolnavi sunt din satul Porumbești, raionul Cantemir, iar ceilalți din localitățile din preajmă. Aceștia au făcut o serie de analize, care au fost transmise la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău. Și asta deoarece, spitalul din Cantemir nu are reactivii necesari.

Nu este pentru prima oară când localnicii din satul Porumbești se îmbolnăvesc de hepatită. Medicul Andrei Doina spune că printre motive ar fi și lipsa apei potabile din localitate. Acum douăzeci de ani, peste 50 de oameni din acest sat s-au infectat cu virusul hepatic.

Hepatita A apare pe fondul unei igiene precare și se transmite ușor, prin contact de la om la om. Primele semne ale bolii sunt lipsa poftei de mâncare, grețuri și vărsături, dureri de cap, de articulații, abdominale în regiunea ficatului. De asemenea, urina este închisă la culoare, iar pielea și ochii se îngălbenesc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *