22 June 2024
mun. Chișinău

O nouă premieră medicală pentru Moldova: reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior și posterior într-o singură intervenție (P)

Genunchiul este cea mai mare articulație a corpului uman și, în mod firesc, este cea mai predispusă la accidentări. Ruptura de ligament încrucișat este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului, dar situația în care se rup ambele ligamente, anterior și posterior, se întâlnește mult mai rar. În prima lună a anului 2017, echipa ortopedică de la Medpark a reușit să opereze ambele ligamente în cadrul aceleiași intervenții, fapt ce reprezintă o premieră pentru țara noastră.

Pacientul este un tânăr foarte activ, care obișnuia să practice diverse sporturi, dar, în urma unui traumatism la genunchi, acesta s-a ales cu o leziune a ligamentului încrucișat anterior (LIA) și a ligamentului încrucișat posterior (LIP). Intervenția chirurgicală este singura soluție de reîntoarcere a stabilității și mobilității genunchiului.

 

Dacă până acum acest tip de operație se realiza în două etape, echipa chirurgicală de la Medpark, condusă de dr. Viorel Vetrilă, alături de medicii ortopezi-traumatologi Victor Chetraru și Nicolae Bajurea, precum și anesteziologul Ivan Taburceanu, a efectuat intervenția într-o singură zi. Astfel, riscurile operatorii se micșorează considerabil, iar pacientul trece printr-o singură perioadă de reabilitare.

Operația constă în înlocuirea ligamentului rupt cu o grefă de țesut și reconstrucția acestuia. Deși este o intervenție chirurgicală complexă, aceasta se efectuează prin acces minim invaziv, cu ajutorul unui artroscop, introdus prin câteva incizii de dimensiuni mici la nivelul genunchiului. Metoda minim invazivă este mai puțin dureroasă după intervenție, perioada de spitalizare este redusă până la cel mult trei zile, iar recuperarea este mai rapidă, de până la 2-3 luni, față de minimum jumătate de an cum prevede metoda clasică.

Reconsctrucția ligamentului

Ortopedia Medpark oferă o gamă completă de diagnostic și tratament a afecțiunilor locomotorii, conform standardelor internaționale din punct de vedere al protocoalelor medicale, confortului și dotării cu echipamente performante. Pacienții beneficiază de soluții integrate de tratament, iar în urma intervențiilor ortopedice se oferă un tratament complex de reabilitare rapidă, prin proceduri de fizioterapie și kinetoterapie, aplicate în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul.

De ce este bine să alegi Ortopedia și Traumatologia Medpark:

  • Echipă ortopedică de top;
  • Echipă de anestezie și terapie intensivă specializată și experimentată;
  • Sală de operații ortopedice echipată complet, dotată cu echipamente endoscopice minim invazive;
  • C-arm (Rx-TV) intraoperator – aparat radiografic modern în sala de operație, care permite controlul intraoperator;
  • Cell-saver: sistem de autotransfuzie care permite transfuzia cu propriul sânge al pacientului. Astfel, bolnavul nu beneficiază de sânge străin, care este oarecum riscant pentru organism;
  • Aparat exclusiv de hemofiltrare care curăță sângele pacientului;
  • Săli de operație dotate conform tuturor standardelor internaționale, cu: sterilitate maximă, filtre de aer HEPA (aer steril), flux de aer laminar, controlul volumului și calității, uși ermetice, panou de control al sălii de operații;
  • Îngrijire postoperatorie la standarde internaționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *