22 June 2024
mun. Chișinău

Asistenții medicali, la mare căutare în spitale

Asistenții medicali rămân și în acest an cei mai căutați specialiști în spitalele și centrele de sănătate din țară. Datele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că din totalul celor peste 1750 de locuri vacante oferite persoanelor cu studii superioare și medii, fiecare al treilea post este disponibil în domeniul sănătății.

Baza de date a agenției rezervă pentru acești specialiști 523 de locuri vacante. Instituțiile medicale au nevoie de 276 de asistenți medicali, 144 de medici specialiști și 21 de doctori, care au absolvit medicina generală.

De asemenea, sunt libere 16 locuri pentru farmaciști și 18 pentru felceri, dar și pentru 13 medici de familie și șase maseuri. În total, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă are pentru șomeri aproape opt mii de joburi, dintre care 44 la sută sunt disponibile în Capitală.

Conform listei instituției privind cele mai bine plătite locuri de muncă din țară, Institutul Mamei și Copilului este în căutare de 32 de medici specialiști, posturi remunerate lunar cu un salariu de 6400 de lei.

De asemenea, mai multe companii private oferă 32 de locuri pentru farmaciști și laboranți cu o leafă de până la șase mii de lei. Iar un hotel din Capitală oferă un salariu de 5900 de lei pentru maseuri.

Anul trecut, Guvernul a majorat lefurile lucrătorilor medicali, în medie, cu 20 la sută. De cele mai mari majorări, cu până la 50 la sută, au beneficiat tinerii specialiști. De exemplu, leafa unui asistent medical cu un stagiu de până la cinci ani s-a majorat până la patru mii de lei, iar pentru medicii de familie a ajuns la aproape șase mii de lei. Și salariul unui chirurg începător a ajuns la peste nouă mii de lei.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în 2015, peste 70 la sută dintre medicii care și-au abandonat profesia au recurs la acest gest din cauza lefurilor mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *