27 July 2024
mun. Chișinău

OMS cere guvernelor să promoveze alăptarea la sân

mama-si-copilulCreierul unui copil se dezvoltă intens în primii trei ani de viață. În această perioadă, calitatea alimentației joacă un rol decisiv în dezvoltarea lui fizică și psihică. În acest context, laptele matern este cea mai bună hrană, deoarece conține toate vitaminele, proteinele și mineralele necesare bebelușului. De asemenea, în timpul alăptării naturale copilul primește anticorpi, care îl protejează de infecții. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă statelor membre să promoveze alăptarea exclusivă la sân până la vârsta de șase luni.

Potrivit OMS, un copil alăptat la sân, cel puțin în primele șase luni de viață, va avea un coeficient de inteligență mai ridicat și o reușită școlară mai bună. Cercetările mai arată că, la maturitate, acesta va obține venituri de până la 16 la sută mai mari, în raport cu cei care au fost hrăniți cu substituenți ai laptelui matern.

Din cauza alimentației nesănătoase, în primul an de viață, peste 161 de milioane de copii din întreaga lume, cu vârsta de până la cinci ani, suferă de subnutriție, iar peste 41 de milioane – de obezitate. În același timp, peste trei milioane de minori mor, în fiecare an, din aceste motive. În concluzie, OMS precizează că dacă toate mamele și-ar alăpta copiii timp de doi ani, atunci aproximativ 800 mii de copii, de vârstă preșcolară, ar putea fi salvați în fiecare an.

alaptareDatele Ministerului Sănătății arată că în țara noastră șase la sută dintre copiii cu vârsta de până la cinci ani nu au înălțimea potrivită. Totodată, cinci la sută sunt supraponderali, iar două la sută nu au greutatea adecvată vârstei.

Medicii dau asigurări că laptele matern reduce riscurile malnutriției, subnutriției, anemiei și retardului fizic. Lichidul mai conține imunoglobuline, care protejează organismul copilului de infecții și alergii.

Studii efectuate de OMS mai scot în evidență faptul că adolescenții și adulții, care au fost alăptați pe cale naturală, riscă mai puțin să devină supraponderali, obezi sau să se îmbolnăvească de diabet.

Doar un copil din cinci este alăptat la sân în decurs de 12 luni, în țările dezvoltate, și doar o treime în statele în curs de dezvoltare. În Republica Moldova, rata bebelușilor hrăniți cu lapte matern a început să crească. Potrivit Ministerului Sănătății, anul trecut, peste 27 de mii de copii au fost alăptați până la vârsta de un an, cu aproape 800 mai mulți față de 2013.

watermarked-omsOMS recomandă statelor membre să promoveze alăptarea la sân. În acest scop organizația a adoptat un Cod Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte. Guvernele sunt îndemnate să ajusteze legislația națională la prevederile stipulate în document. Codul interzice promovarea substituenților de lapte matern în mass-media, în locurile publice sau în instituțiile medicale. Este vorba despre lapte praf, ceaiuri, sucuri, piureuri, care pot fi întrebuințate până la vârsta de doi ani. De asemenea, documentul prevede procurarea acestor produse doar în baza prescripțiilor medicilor.

Printre alte măsuri se regăsesc oferirea suportului informațional și financiar pentru femeile care alăptează la sân și combaterea campaniilor agresive de promovare a substituenților de lapte matern. În Republica Moldova documentul se află, deocamdată, la nivel de discuții.
Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, laptele praf prezintă mai multe riscuri pentru sănătatea bebelușilor. Produsul nu este sterilizat și nici procesat termic. Respectiv, dacă nu este preparat corect poate produce intoxicații cu enterobacteria sakazakii. Medicii au mai constatat că aproximativ 50% dintre bebeluși, hrăniți cu hrană artificială, se îmbolnăvesc de diabet și astm bronșic, în perioada adolescenței.

Alăptarea la sân le oferă mamelor mai multe avantaje. În primul rând, contribuie la refacerea uterului și previne depresia postnatală. De asemenea, femeia pierde mai rapid din kilogramele acumulate pe parcursul sarcinii. Medicii mai spun că alăptarea la sân reduce riscul apariției cancerului de ovar și de sân.

Ministerul Sănătății planifică creșterea ratei alăptării la sân, în primele patru luni de viață a bebelușilor, cu până la 70 la sută.

Între 1 și 7 august se sarbătorește, la nivel mondial, Săptămâna Alăptării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *