21 April 2024
mun. Chișinău

Pacienții cu insuficiență renală acută pot beneficia de tratamente moderne acasă, în Moldova (P)

O decizie corectă, luată la timp, i-a salvat viața. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 66 de ani din Capitală. Pacientul a fost transportat în stare gravă la spital, după ce rinichii, ai căror rol este de a curăța sângele și menține echilibrele chimice ale acestuia, nu mai funcționau la capacitate maximă. Datorită iscusinței și profesionalismului medicilor de la Medpark, funcția renală a fost restabilită și îmbunătățită, pacientul fiind externat la scurt timp, iar acum se bucură de viață alături de familia sa.

img_1291
Foto: Evgheni Svetlicinîi

Evgheni Svetlicinîi este militar de profesie și timp de mai mulți ani a participat în diverse misiuni în zone de conflict. Specificul meseriei i-a provocat nu doar satisfacții, ci și probleme de sănătate. De mai bine de 20 de ani, suferă de diabet zaharat de tip II. Între timp, boala a evoluat spre nefropatie diabetică, cea mai gravă complicație a diabetului. În urma unei toxiinfecții alimentare, starea de sănătate a pacientului s-a agravat și a ajuns la un spital din Chișinău cu insuficiență renală acută, cauzată de nefropatie diabetică.

Dacă în cazul pacienților cu insuficiență renală cronică se aplică tratamentul prin hemodializă, în patologiile acute, cum este și cazul lui Evghenii, sunt necesare metode de substituție renală mult mai avansate și consumabile costisitoare. Astfel, în urma consiliului medical, reunit de către doctorul Ruslan Baltaga, s-a stabilit necesitatea transferului pacientului la Medpark, singura instituție din domeniul privat, care dispune de un aparat performant de curățare artificială a sângelui, cu ajutorul căruia bolnavul a fost salvat.

baltaga-ruslan-medic-anesteziolog-reanimatolog
Foto: Ruslan Baltaga

Potrivit lui Ruslan Baltaga, șeful Departamentului anestezie și terapie intensivă, metoda de hemofiltrare veno-venoasă continuă este aplicabilă în insuficiența renală acută și în cazul disfuncției multiple de organe (post chirurgie cardiacă, sepsis, traumă, intoxicații, pancreatită acută severă). „Avantajele acestei metode constau în faptul că poate fi aplicată direct la patul pacientului în Terapia Intensivă, care este în stare critică și instabilă (intubat, suport hemodinamic etc), fără necesitatea de a transporta pacientul. Procedura este una indispensabilă în terapia intensivă modernă deopotrivă cu metodele pentru suport respirator artificial, suport hemodinamic etc.”

Datorită intervenției rapide a medicilor din Secția de Terapie Intensivă și aparatului de curățat sângele, a fost restabilită funcția rinichilor, iar în 24 de ore, Evgheni se simțea deja mai bine și a fost transferat într-o secție obișnuită a instituției medicale. Pacientul a scăpat cu viață, grație faptului că a fost diagnosticat la timp. Dacă nu ar fi fost transferat în timp util la Medpark, fie era să ajungă dependent de aparatul de dializă, fie era să se instaleze insuficiența multiorganică sau chiar să moară.

img_1292La rândul său, Evgheni Svetlicinîi a mărturisit că le este foarte recunoscător medicilor pentru că i-au salvat viața. Potrivit lui, fiecare dintre noi are misiunea și ocupația sa pe acest pământ și. „Fiind militar de profesie, pot asemui acest spital cu un conveier, care funcționează neîntrerupt și fără defecțiuni. Fiecare doctor, asistentă medicală și ceilalți angajați își fac treaba foarte bine și se completează reciproc. Mă întrebam: Ce îi face să lucreze atât de bine și să fie eficienți? Și m-am convins că, pur și simplu, seamănă unul cu celălalt și că îi reunește dorința de a face bine pacientului”.

Totodată, anesteziologul-reanimator Dumitru Coloman a adăugat că pacienții care suferă de diabet trebuie să mențină greutatea corporală sub control, să renunțe la fumat, alcool și să facă regulat exerciții fizice. Regimul alimentar are un rol esențial și în prevenirea leziunilor la nivelul rinichilor. Din meniul persoanei care suferă de diabet trebuie să lipsească alimentele bogate în grăsimi și zaharuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *