27 July 2024
mun. Chișinău

Spitalul Republican oferă consultații gratuite doar pacienților spitalizați


watermarked-sirbuphoto.com-00065Aproximativ 600 de persoane intră zilnic în Spitalul Clinic Republican (SCR), de trei ori mai puține față de acum un an. Fluxul de vizitatori a fost limitat la începutul anului 2016, pentru a preveni răspândirea infecțiilor, care pun în pericol sănătatea şi chiar viața pacienților grav bolnavi. Măsura a fost aplicată şi ca urmare a numărului mare de cazuri de furturi comise în incinta SCR. Victime ale infracțiunilor deveneau atât pacienții, cât şi personalul medical. Hoții furau portmonee, telefoane, haine şi încălțăminte. În majoritatea cazurilor identitatea acestora nu era descoperită, iar bunurile nu erau recuperate. Mai mult, SCR devenise o piață de desfacere pentru vânzătorii ambulanți, care intrau nestingherit în secții pentru a-și vinde marfa. Şi nu în ultimul rând, limitarea accesului în SCR a fost necesară pentru a combate corupția.

Mulți medici, contrar legii, examinau persoanele nespitalizate. Pentru oferirea serviciilor medicale aceștia primeau sume mari de bani, care nu erau contabilizate. Relevant este faptul că doctorii se foloseau, în procesul examinării pacienților, de toate resursele SCR: echipamentele şi ustensilele medicale, consumabile, energie electrică. În aceste condiții, medicii ignorau pacienții spitalului, cărora trebuie să le ofere prioritate.

watermarked-sirbuphoto.com-02004
Foto: Anatol Ciubotaru

Le-am interzis doctorilor să acorde ilegal asistență medicală. Totuşi, le-am oferit posibilitatea să asiste pacienți care nu sunt internați la SCR. În acest caz, am cerut însă ca toate consultațiiile să fie achitate în casele SCR, conform tarifelor stabilite în Catalogul de prețuri. Cetățenii trebuie să ştie că pot consulta medicii fără plată, în baza poliței de asigurare medicală, numai la Policlinica SCR. Aşa prevede legea, pentru că de asistență gratuită în spital beneficiază doar bolnavii internați. Dar dacă unele persoane au mai mare încredere în doctorii care activează în secțiile SCR şi insistă să fie asistați aici, atunci trebuie să plătească pentru serviciile medicale de care beneficiază, nu în buzunarului specialistului, ci în casă”, a explicat pentru e-medicina Anatol Ciubotaru, directorul SCR.

În acest scop, conducerea SCR a amenajat opt birouri la etajul doi al spitalului unde doctorii, conform unui orar, pot să acorde legal consultații, contra plată, pacienților din afara instituției. Însă, pentru a putea intra în secție, aceste persoane trebuie să plătească pentru consultația solicitată şi să prezinte bonul la recepția spitalului.

Am impus această regulă pentru a combate acordarea ilegală a serviciilor medicale în SCR, şi pentru a evita răspândirea infecțiilor, care complică reabilitarea pacienților. Nu este vorba despre o taxă de intrare, așa cum vehiculează unele persoane. Aşadar, pacientul care solicită consultații medicale în cadrul spitalului merge, pentru început, la casă, care se află în holul central al instituției. Casierul îi eliberează trei bonuri: de culorile galben, roz şi alb. Talonul galben îl păstrează pentru sine, iar medicului care îi va examina, îi va prezenta talonul roz. Totodată, bonul de culoare albă trebuie prezentat la recepție, ca o confirmare a faptului că vizita la SCR este planificată şi justificată”, a precizat directorul SCR.

E-medicina aminteşte că, la începutul anului 2016, la intrarea în SCR au fost instalate turnichete. În acelaşi timp, fluxul de vizitatori a început să fie monitorizat de serviciul de securitate al instituției. Atunci a fost aprobat şi programul vizitelor în SCR, care include reguli pentru angajați, pacienți, studenți şi vizitatori. În cazul persoanelor din afara instituției, intrarea este permisă doar în trei situații. Astfel, accesul este nelimitat, în decurs de 24 de ore, dacă vizitatorii vin la pacienții imobilizați. În același timp, în decursul orelor 10:00 – 20:00, vizitele sunt permise doar în cazul bolnavilor care fac frecvent proceduri medicale. Totodată, în holul spitalului, vizitatorii pot să se întâlnească, la orice oră, cu pacienții care se simt mai bine şi se pot deplasa cu ușurință. Însă în toate aceste trei situații, şefii de secții vor anunța serviciul de securitate despre vizitatorii pacienților spitalizați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *