13 October 2024
mun. Chișinău

Păstrează fructele și legumele proaspete mai mult timp

fruits-and-vegetables-1080x1920Multor dintre noi ni se întâmplă să umplem frigiderul cu fructe, legume și ale produse alimentare, după care să le aruncăm din cauza aspectului neplăcut al acestora. Problema constă în faptul că nu știm cum să le depozităm corect în frigider, astfel încât fructele și legumele să-și păstreze aroma mai mult timp. Am încercat să aflăm ce condiții îi priesc fiecărui tip și vi le împărtășim.

Etena e de vină. Fructele și legumele produc un gaz numit etenă sau etilenă, care este inodor și incolor, și le stimulează coacerea. Acesta mai este cunoscut și ca „hormonul coacerii”. Produsele vegetale se coc în perioade diferite, unele mai repede, altele mai încet, unele la temperaturi ridicate, altele în condiții de umiditate mai mare etc. Ca fructele și legumele să nu ajungă în coșul de gunoi, a doua zi după ce le-am pus în frigider, trebuie să ținem cont de cantitatea de etenă emanată de fiecare produs. Expunerea la etena emanată pe unele fructe și legume cauzează deteriorarea altora.

Fructele și legumele trebuie păstrate separat. refrigerator-w-fruitveggiesÎn general, una dintre regulile de aur este că fructele și legumele trebuie păstrate separat întotdeauna. Fructele emană mai multă etenă decât legumele, iar cele din urmă sunt mult mai sensibile la acest gaz. De aceea, depozitează-le în două sertare diferite în frigider, ca să nu interacționeze unele cu altele. Totodată, dacă vrei să le păstrezi proaspete pentru mai mult timp, atunci nu este indicat să le speli înainte de a le depozita în bucătărie sau în frigider.

Secretele fructelor. Există fructe care au nevoie de condițiile din frigider, pentru a fi proaspete mai mult timp, în timp ce unele trebuie păstrate la temperatura camerei. Cele care preferă frigul sunt merele, perele, strugurii și portocalele. Totuși, nu toate citricele trebuie puse în frigider, unele ar putea deveni amare, dacă stau prea mult timp la rece.

frigider_cu_doua_usi_beko_dden507xwd_3De asemenea, există fructe cărora le plac ambele lumi. Avocado, de exemplu, dacă nu este suficient de copt, poate fi ținut o zi sau două la temperatura camerei și abia după asta trebuie depozitat în frigider.

Fructele cu sâmburi, precum piersicile, caisele sau prunele, la fel trebuie lăsate să se coacă suficient de bine înainte de a fi puse la rece. Dacă vor ajunge în frigider cât sunt încă verzi, acestea își vor pierde gustul și aroma. În schimb, după ce s-au copt suficient la temperatura camerei, ai grijă să le păstrezi la rece, pentru că altfel riști să le pierzi prea repede. Aceste fructe sunt și cele care emană cea mai mare cantitate de etenă, de aceea țineți-le cât mai departe de celelalte vegetale.

Bananele, ananasul, mango, pepenii galbeni, rodiile nu au nevoie de temperatura scăzută din frigider și se simt mai bine la cald, așa cum sunt obișnuite în zonele unde sunt cultivate. Mare atenție la pepenele roșu, care preferă să fie depozitat în singurătate, pentru că este foarte sensibil la etenă.

Unde păstrezi legumele.

Woman delivering fruit and vegetable box

Cartofii se simt foarte bine în pământ, așa că nu-i spăla atunci când îi cumperi. Lasă-i într-un loc întunecat, dar bine aerisit. În astfel de condiții trebuie păstrată ceapa, usturoiul, morcovul și sfecla. Nu pune niciodată aceste legume în frigider.

Legumele produc mai puțină etenă spre deosebire de fructe, dar sunt destul de sensibile la aceasta. Varza, de exemplu, se va strica foarte repede dacă va avea prin preajmă alte produse vegetale. Această legumă trebuie păstrată în frigider, dar separat.

Roșiile și castraveții trebuie consumați în două-trei zile și nu trebuie depozitați în frigider. De asemenea, aceste legume trebuie puse separat, pentru că în timp ce tomatele emană destul de multă etenă, castraveții sunt foarte sensibili la acest gaz. Un alt sfat de care trebuie să țineți cont este să nu țineți roșiile în pungi de plastic, ci într-o caserolă sau într-un pachet din hârtie.

Trucuri pentru verdețuri proaspete.

storing-parsley-horiz-a-1200Frunzele de salată pot rezista mai multe zile doar dacă nu sunt spălate și sunt ținute într-un loc uscat. Pentru a scăpa de umiditate, trebuie să le înfășurați în șervețele de hârtie. Apoi, le puteți pune în frigider. Pe de altă parte, pătrunjelul, mărarul și leușteanul pot fi păstrate mai mult timp dacă le vei pune într-un bol cu apă rece.

Sursa:

  • realsimple.com
  • choice.com
  • inhabitat.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *