Vremea de toamnă posomorâtă și rece ne face să ne petrecem zilele în pat, iar trezirea în aceste condiții pare a fi o încercare grea pentru mulți dintre noi. Totuși, de cele mai multe ori, nu avem de ales și suntem nevoiți să ne găsim puteri pentru a ieși de sub așternuturile calde și confortabile, fie că trebuie să mergem la muncă sau să îi ducem pe copii la grădiniță sau școală. Așadar, pentru a ne face diminețile mai frumoase și trezirea mai ușoară, vă prezentăm mai jos câteva sfaturi utile.
Îți amintești cât de greu era să te ridici din pat când trebuia să mergi la școală? Cu siguranță nu prea aveai chef. Dar cât de ușor te trezeai când erai copil și era ziua ta de naștere, de pildă? Diferența e colosală, nu-i așa? Trezirea era mai ușoară pentru că erai conștient că degrabă vor veni prietenii și rudele cu o groază de cadouri. Dar pentru că, din păcate, ziua de naștere nu e în fiecare zi, trebuie să căutăm alte motive bine întemeiate pentru a ne trezi.
Trebuie să știi exact pentru ce vrei să te trezești
Micile bucurii, printre care micul-dejun alături de familie, savurarea cafelei sau ascultarea unei piese preferate pot fi niște motive foarte bune. De asemenea, aranjează-ți planurile astfel încât cele mai dificile și mai solicitante sarcini să fie terminate până la prânz. Începe să fii responsabil, pentru că acest lucru ajută poate mai mult decât alarma de la telefon.
Uită de „mai dorm încă 5 minute”
A sunat deșteptătorul, trezește-te și ridică-te din pat. Imediat și fără scuze. De obicei, cele cinci minute se transformă cu viteza luminii în jumătate de oră, plus că după asta îți va fi și mai greu să te trezești.
Dacă te-ai trezit mai devreme decât deșteptătorul, nu te mai culca înapoi
Daca ai setat alarma la 7:00, dar ai deschis ochii cu 20 de minute mai devreme nu trebuie să-ți pară rău. Ridică-te din pat și bucură-te că ai mai mult timp pentru pregătiri. De exemplu, ai mai mult timp pentru a-ți prepara un mic dejun mai gustos.
Scoate capul pe geam
Imediat ce te-ai trezit, ridică-te din pat și scoate capul pe geam. Observă oamenii, mașinile, copacii. Privește cu atenție ce se întâmplă, anticipează care va fi următoarea mișcare. Astfel te asiguri că nu te vei mai întoarce în pat, pentru că nu mai are niciun rost să dormi dacă nu ești obosit.
Setează-ți ceasul organismului tău
O modalitate de a scăpa de diminețile grele este stabilirea unei ore de somn constantă, care începe cu opt ore înainte ca alarma ta să pornească. Rămâi la acest program timp de câteva săptămâni, inclusiv în weekend-uri pentru a înțelege cât de bine răspunde organismul tău la acest proces.