27 July 2024
mun. Chișinău

Trăiește datorită unui tratament făcut în Turcia

mlpcare-healthcare-group-311An de an, mii de moldoveni, dintre care mulți copii iau calea spitalelor ca să aibă șanse la viață. Deși urmează fel de fel de tratamente, de multe ori medicii de la noi sunt nevoiți să anunțe familia sau părinții că toate încercările de a scăpa pacientul de boală sunt epuizate. Multor bolnavi, doctorii le recomandă să caute ajutor la instituțiile medicale din străinătate. Costurile de acolo, știm foarte bine, sunt uriașe. Dar, la fel de mari sunt și sufletele oamenilor, care se alătură campaniilor lansate de fundațiile de caritate, ce doresc să-i ajute pe cei suferinzi să revină la o viață normală.  

hodgkin5
Foto: Sergiu Iaţnevschi

Printre copiii care au primit o nouă șansă la viață este și Sergiu Iaţnevschi, originar din orașul Glodeni. Are doar 17 ani și a câștigat până acum câteva runde în lupta cu boala –  Limfomul Hodgkin, o formă de cancer a sistemului limfatic. În această maladie, celulele sistemului limfatic se divid anormal și se răspândesc în afara acestuia.

Diagnosticul crunt i-a schimbat radical viața lui Sergiu la începutul anului 2014. Asta după ce, înainte de Revelion, brusc i-au apărut niște dureri în piept și se simțea foarte obosit. Băiatul a mers la un medic de la Bălți, care i-a prescris comprese cu apă sărată și niște antiinflamatoare. Bineînțeles, niciunul dintre acestea nu au avut vreun efect. Apoi, a mers la un alt medic, care i-a recomandat să facă niște analize și tomografie computerizată, în urma cărora i-a fost stabilit diagnosticul necruțător.

hodgkin4
Foto: Sergiu Iaţnevschi cu mama sa

Pentru început, Sergiu a fost internat la Institutul Mamei și Copilului din Capitală. Timp de o lună a urmat fel de fel de tratamente și a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, care îi apăruse lângă plămâni. Ulterior, a fost transferat la Spitalul Clinic Republican, tot pentru o lună, și i s-a mai făcut o operație. După aceasta, adolescentul a fost spitalizat în Secţia Hematologia pentru copii unde, timp de un an, a câte 15 zile pe lună, a făcut chimioterapie, dar fără prea mare efect. Așa că a mai trebuit să urmeze alte câteva ședințe de chimioterapie, dar și acelea fără succes. Prin urmare, doctorii s-au declarat neputincioși în fața gravității stării de sănătate a copilului și l-au sfătuit pe Sergiu și pe părinții lui să apeleze la ajutorul specialiștilor din clinicile din străinătate.

Ca să obțină o a doua șansă la viață, Sergiu are nevoie de transplant de măduvă osoasă. Costurile pentru această procedură sunt enorme, peste puterile financiare ale familiei lui Sergiu.

svetlana-sainsus
Foto: Svetlana Sainsus

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe” i-a sărit însă în ajutor. Astfel, în vara care a trecut, Sergiu a fost supus unor investigații amănunțite și unui tratament complex la clinica Medical Park din Turcia. „M-am simțit foarte bine acolo. Timp de două luni cât am stat în această instituție medicală am avut parte de o atenție și atitudine specială din partea medicilor. În scurt timp va trebui să mă reîntorc pentru transplantul medular. Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat”, a menționat Sergiu Iaţnevschi.

La rândul său, managerul proiectului „Vreau să trăiesc” coordonat de Fundația „Sfântul Gheorghe”, Svetlana Sainsus, a declarat că tratamentul lui Sergiu costă 170 de mii de euro. Până acum, din donații s-au acumulat abia puțin peste cinci la sută din sumă. „Îndemn oamenii cu suflet mare să-l ajute pe Sergiu să continue tratamentul”.

Și mama băiatului este nespus de recunoscătoare celor care au contribuit la salvarea copilului său. „Am obținut acest sprijin datorită oamenilor buni, inimoși. Sănătatea lui Sergiu înseamnă totul pentru noi. După nenumăratele tratamente și agravarea stării de sănătate, medicii din Moldova nu i-au mai dat nicio șansă fiului meu să învingă boala. Mă bucur că Sergiu este optimist și noi credem, cu tot sufletul, că se va face bine.

Sucak Gulsan
Foto: Sucak Gulsan

Doctorul de la Medical Park Sucak Gulsan, profesorul , a precizat pentru emedicina.md că: „Atunci când Sergiu a ajuns în Turcia, boala era foarte avansată. Era slăbit și fără speranțe. Prima parte a tratamentului a decurs cu succes, motiv pentru care băiatul a plecat acasă cu optimism că se va face bine”.

Medicii de la clinica Medical Park din Turcia îngrijesc în prezent de 13 copii din Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *