25 April 2024
mun. Chișinău

Pedagogii din Dubăsari au fost instruiți să acorde primul ajutor medical

Primii 16 pedagogi din țară au învățat cum să se descurce în situații de urgență. Instruirea a avut  loc marți, în satul Coşnița, din raionul Dubăsari. În următoarele trei luni, peste 1200 de cadre didactice din toată țara vor fi instruite să acorde primul ajutor medical.

Cursul este prezentat de specialiștii Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Lecțiile teoretice și practice sunt predate de șase instructori și durează o zi.

Le explicăm pedagogilor cum să verifice corect respirația, pulsul și tensiunea arterială. Îi învățăm să efectueze corect resuscitarea cardiacă, cerebrală și să evite obstrucția căilor respiratorii în timpul unui leșin. Tot în timpul acestor lecții cadrele didactice învață să imobilizeze și să transporte persoanele cu fracturi”, a declarat pentru emedicina.md instructorul Andrei Creciun.

Pedagogii instruiți urmează să împărtășească cunoștințele acumulate elevilor, în cadrul disciplinelor de cultură fizică și educație civică.

Profesorilor le-a plăcut cursul. Au însușit ușor materialul și au rămas mulțumiți. Când le-am cerut să explice tehnicile de acordare a primului ajutor medical, s-au descurcat de minune”, a precizat Andrei Creciun.

Instruirea pedagogiilor este reglementată de un ordin emis la începutul acestui an de Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății și-a asumat responsabilitatea, în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Serviciului de Urgență, să informeze populația cu privire la măsurile de acordare a primului ajutor medical. Iar proiectul de instruire al profesorilor, pe care îl desfășurăm în comun cu ministerul Educației, este un prim pas în acest scop. Cunoașterea acțiunilor care trebuie întreprinse în cazuri de urgență va spori nivelul de siguranță a copiilor în instituțiile de învățământ și în societate”, a menționat  ministrul Sănătății pe o rețea de socializare.

Instruirea profesorilor va dura până în data de 22 iunie, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *