21 May 2024
mun. Chișinău

Intoxicația de la Spitalul pentru copii nr. 1 nu a fost confirmată

La Spitalul Clinic Municipal numărul 1 pentru copii din Capitală nu a avut loc intoxicație în masă. La această concluzie a ajuns Centrul Municipal de Sănătate Publică, care a investigat cazul. Cele două femei, care au acuzat dureri abdominale și stări de greață, sufereau de afecțiuni gastrointestinale, care s-au acutizat în timpul spitalizării. Declarația a fost făcută pentru emedicina.md de către reprezentanții instituției.

Potrivit specialiștilor, bucatele servite pacienților, inclusiv peștele, nu au fost alterate. De asemenea, apa  consumată corespundea calității. La personalul medical și mamele care s-au simțit rău nu au fost depistate bacterii enteropatogene, care provoacă boli diareice acute.

Cele două femei au acuzat slăbiciuni generale și disconfort abdominal în seara zilei de 2 martie. Una dintre acestea a vomitat de două ori. Medicii le-au administrat medicamente, care au atenuat durerile. A două zi, simptomele nu s-au repetat, potrivit declarațiilor medicului de gardă. Specialiștii mai precizează că în data de 2 martie, în cantina spitalului au luat masa 161 de persoane, dintre care 39 de copii. Cu excepția celor două femei, alții nu au acuzat stări de boală.

Totuși, în procesul de evaluare a cazului, Agenția pentru Siguranța Alimentelor a depistat că produsele alimentare nu sunt păstrate conform cerințelor. De asemenea, pe cutiile cu pește și carne nu era indicat numele producătorului și termenul de valabilitate. Ca urmare, a fost sancționată contravențional șefa depozitului din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii numărul 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *