23 July 2024
mun. Chișinău

Pesta porcină revine în Moldova

Un nou focar de pestă porcină în Moldova. Virusul a fost confirmat oficial în localitatea Rubleniţa, raionul Soroca, acolo unde existau suspiciuni încă de zilele trecute despre pericolul izbucnirii unui focar. Potrivit directorului adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati, boala a fost depistată într-o gospodărie din sat. Potrivit reprezentanților ANSA, cel mai probabil, virusul a fost adus de un membru al familiei, care ar fi cumpărat carne de porc din Ucraina.

În urma depistării focarului, în localitate a fost instituită, timp de 60 de zile, stare de carantină. Mai mult, la intrarea în sat au fost instalate trei filtre sanitare, iar fiecare automobil care intră și iese din localitate este dezinfectat. În toamna anului trecut, focare de pestă porcină a fost găsite în satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni.

Pesta porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează porcii domestici și pe cei sălbatici, fiind foarte răspândită la nivel global.

Virusul de tip A nu se transmite la om, mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Potrivit medicilor, temperatura de preparare a cărnii de 71 de grade Celsius distruge virusurile și bacteriile. Pesta porcină se răspândește prin contactul direct dintre porcii bolnavi și cei sănătoși. Virusul se transmite și prin contactul cu lacrimile, saliva și fecalele animalelor infectate. Boala poate fi contactată și prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie.

Singura metodă eficientă de prevenire este vaccinarea. În plus, măsurile de igienă personală sunt esențiale pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii, fiind recomandate spălarea permanentă cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate și respectarea unui regim de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în fructe și fructe, dar și odihnă suficientă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *