25 April 2024
mun. Chișinău

Pedepse dure pentru părinți iresponsabili

Părinții care vor refuza să-și exercite drepturile părintești, acțiune urmată de plasarea copilului în centre speciale, vor fi amendați cu până la 25 de mii de lei. Sancțiunea se regăsește într-un proiect de lege aprobat astăzi de Parlament.

Amenda va ajunge până la 40 de mii de lei în cazul în care părinții vor refuza să reintegreze copilul în familie. De asemenea, ei ar putea fi pedepsiți cu 150 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Documentul mai stabilește că, în urma unui divorț, părintele care îi va interzice celuilalt să comunice cu propriul copil va fi sancționat cu o amendă de 20 de mii de lei.

Proiectul mai prevede că dacă un copil a fost plasat într-un centru special după ce a fost agresat sau exploatat de părinți, atunci instanța de judecată poate dispune încasarea de la ei a cheltuielilor pentru educația copilului aflat în îngrijirea statului.

Potrivit autorilor legii, practica a demonstrat că decăderea persoanelor din drepturile părintești de cele mai multe ori nu-i responsabilizează pe părinți. Dimpotrivă, sunt cazuri când persoanele sunt bucuroase că au scăpat de o povară și statul i-a scutit de îngrijirea copilului.

Proiectul de lege urmărește să ofere un mesaj clar societății că neglijarea și agresiunea copiilor pot aduce consecințe grave asupra dezvoltării lui intelectuale, fizice și psihice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *