23 July 2024
mun. Chișinău

Instituțiile medicale vor permite accesul mamelor în secțiile de terapie intensivă și reanimare pentru copii

Copiii spitalizați în secțiile de terapie Intensivă și reanimare se vor afla în permanență sub supravegherea unuia dintre părinți. Ministerul Sănătății va elabora și aproba un Regulament care va reglementa accesul adulților în aceste secții. Decizia a fost luată după ce părinții s-au plâns că nu-și pot însoți copiii în saloanele de terapie intensivă și reanimare.

Mai multe mame au depus o petiție la Ministerul Sănătății, prin care au solicitat ca practica accesului părinților  în secțiile de terapie intensivă și reanimare pentru minori să fie instituită în toate instituțiile medicale. Petiționarele au explicat că internarea copiilor în lipsa unei persoane apropiate este traumatizantă pentru cei mici. De asemenea, acestea au făcut referire la legislația națională și internațională, care nu interzice părinților să-și supravegheze copiii în perioada spitalizării.

Procedurile medicale sunt realizate forțat, fapt care afectează psihologic copiii. Unii chiar sunt legați de pat cu funii, pentru ca să nu evadeze când își revin după anestezie. De asemenea, pacienții sunt lăsați să plângă până ajung în stare de isterie și adorm plângând. În același timp, mamele stau sub ușă și plâng de durere, pentru că li se interzice să-și țină copilul în brațe și să-l liniștească. Din cauza acestei practici, copiii rămân afectați psihologic o perioadă îndelungată”, se menționează în petiție.

Revendicările mamelor au fost discutate în cadrul unei ședințe la Ministerul Sănătății, la care au participat atât mămici, cât și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, specialiști ai Ministerului Sănătății, ai Institutului Mamei și Copilului și ai Spitalului Clinic Municipal Valentin Ignatenco.

Nu avem condiții pentru a le permite părinților să se afle non-stop alături de copii. Secția de Terapie Intensivă reprezintă o sală mare, cu mai multe paturi. Fiecărui pacient îi revine câte 13 metri pătrați și acest spațiu trebuie respectat. Este imposibil să stea și părinții în aceste condiții. Vom demara însă în curând reparația secției și vom crea condiții și pentru părinți”, a explicat Alexandru Holostenco, directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”.

În situații de urgență nu aș accepta prezența părinților. Legea stipulează că dreptul la viață a pacientului este prioritar. Iar adultul poate împiedica, prin comportamente necontrolate, procesul de acordare a ajutorului medical. Aceasta poate afecta starea de sănătate a copilului. Avem în secție 11-15 pacienți. Dacă se mai adaugă încă tot atâția adulți, în ce transformăm secția?”, a precizat Valentin Țurea, vicedirector medical al Institutului Mamei și Copilului.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a propus crearea unui grup de lucru care să examineze situația, să identifice soluții și să stabilească reguli clare pe care trebuie să le respecte părinții admiși în secțiile de terapie intensivă și reanimare.

Petiția a fost semnată de 30 de mame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *