27 July 2024
mun. Chișinău

Gătește sănătos carnea la grătar

Minivacanțele de 1 și 9 mai îi găsesc pe moldoveni și nu numai la iarbă verde, acolo unde, pe lângă aerul curat, sfârâie de zor grătarele încinse. Sunt multe rețete de preparare a cărnii, însă mirosul îmbietor, gustul de fum și de arsură prevalează deseori în fața tehnicilor de preparare a unui barbecue nu doar gustos, ci și sănătos.   

Potrivit medicilor, temperatura înaltă, flacăra directă și fumul – elemente specifice grătarului în aer liber, pot da naștere substanțelor cancerigene. Mai exact, în timpul preparării cărnii sunt eliberate hidrocarburi aromatice policiclice, compuși care se formează în fumul care iese din grăsimea ce se scurge din carnea pârjolită pe grătar și care se vor găsi din abundență în crusta acesteia. Nesănătoase sunt și aminele heterociclice, care sunt produse în carne ca urmare a expunerii la temperaturi ridicate. Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân și prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaționate cu leucemie, infecții gastrointestinale și cancer pulmonar.

Așadar, carnea trebuie preparată la foc mic, domol, chiar dacă durează mai mult. De asemenea, evitați să o ardeți. Dacă se întâmplă asta, carnea trebuie curățată. Evitați să consumați carnea în sânge, deoarece există riscul de toxiinfecții.

Înainte de a face barbecue, grătarul trebuie curățat foarte bine, uns cu ulei și nu cu alte grăsimi, pentru a împiedica arderea cărnii. Nu puneți carnea pe cărbunii încinși, ci mai puțin fierbinți. Până a o pune pe grătar, bucățile de carne trebuie ținute la rece, nu la soare. Și asta deoarece există riscul să vă alegeți cu infecții bacteriene care vă pot afecta tractul intestinal.

Cea mai bună pentru grătar este carnea slabă, macra, care nu necesită o expunere prelungită la foc. Dacă preferați pulpele sau pieptul de pui, eliminați-le pielea. Marinați și condimentați carnea înainte de a o prepara, conform unei rețete care vă place. În afară de savoare, marinarea și condimentele le oferă bucatelor protecție în formarea compușilor cancerigeni.

Un alt sfat dat de nutriționiști este să consumați carnea cu legume proaspete. Cu toate acestea, consumul de carne preparată la grătar nu trebuie să fie unul exagerat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *