25 April 2024
mun. Chișinău

Patronii, obligați să-și protejeze angajații de agenți cancerigeni

Mai mulți angajatori din țară vor fi obligați, de acum încolo, să reducă la maximum utilizarea sau răspândirea agenților cancerigeni la locul de muncă. Șefii instituțiilor private sau de stat vor trebui să-și informeze angajații despre instalațiile sau recipientele care conțin agenți cancerigeni, să asigure etichetarea clară și vizibilă a tuturor ambalajelor și instalațiilor care conțin această substanță periculoasă și să expună semnele de avertizare în locuri vizibile.

Noile prevederi se regăsesc în Regulamentul privind protecția angajaților împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni, document elaborat de Ministerul Sănătății.

În încăperile clădirilor, unde activează muncitorii, periodic va trebui să fie efectuată ventilarea generală și curățarea pardoselilor și a pereților. În cazul în care se constată că în anumite încăperi este un nivel ridicat de substanțe periculoase, zona de risc este delimitată și sunt utilizate panouri de avertizare și de securitate.

De asemenea, angajatorii vor trebui să notifice Serviciul de Supraveghere a Sănătății Publice despre toate cazurile de cancer care au fost identificate la locul de muncă.

Printre întreprinderile care vor trebui să respecte acest regulament se numără cele care fabrică auramină, colorant utilizat pentru vopsirea materialelor textile, în cele unde sunt folosite pulberi de lemn și unde angajații sunt expuși la fum și aerosoli.

Documentul este obligatoriu și pentru muncitorii care sunt expuși la hidrocarburi și care lucrează cu gudron și smoală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *