23 July 2024
mun. Chișinău

Pepenele galben, deliciul aromat al verii care te ajută să fii sănătos și frumos

cantaloupe-melonSuculent și cu o aromă inconfundabilă, pepenele galben este unul dintre cele mai populare deserturi în sezonul cald. Este nelipsit în fiecare casă, iar atunci când îl  feliezi o umple cu un miros dulceag demențial. Acest fruct poate înlocui cu succes o porție de înghețată dorită atât de mult de copii, micșorând astfel cantitatea de zahăr consumată. Adulții se pot delecta fără să-și facă griji pentru siluetă. Și asta deoarece este un fruct sărac în calorii.

Mai multe studii au demonstrat că, datorită consumului de pepene galben, este redus riscul dezvoltării obezității mortalității premature, de apariție a diabetului sau a bolilor de inimă. Acest fruct zemos este foarte bun în curele de slăbire. În 100 de grame de pepene galben sunt cel mult 35 de calorii.

Este bun și pentru vedere, prevenind dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă, care este principala cauză a orbirii în cazul persoanelor de peste 55 de ani. Datorită conținutului de zeaxantină, cunoscută pentru efectele dăunătoare pe termen lung asupra cristalinului şi care are rolul de a filtra lumina albastră.

orange-cantelope-92319198Fibrele, potasiul, vitamina C și colina conținute în pepenele galben contribuie la păstrarea unui sistem cardiovascular sănătos. Potasiul reglează presiunea sângelui și reduce riscul apariției unui atac vascular cerebral, precum și păstrează oasele și mușchii sănătoși și previn formarea pietrelor la rinichi.

O dietă bogată în beta-caroten, care este conținut în abundență în acest fruct, are un rol de protecție împotriva cancerului de prostată, potrivit unor studii efectuate de cercetători de la Universitatea din Harvard. De asemenea, oamenii de știință din Japonia afirmă că pepenele galben este bun pentru prevenirea cancerului de colon.

Fiind bogat în apă, are un rol important în hidratare, fiind indicat în zilele caniculare de vară. Totodată, pentru că mai conține o mulțime de fibre, acest fruct este bun pentru reglarea digestiei, fiind de folos celor care suferă de constipație.

Pentru că este bogat în colină, pepenele galben este bun și pentru dezvoltarea creierului. De asemenea, această vitamină hidrosolubilă protejează organele vitale și ferește ficatul de acumularea de grăsimi.

CantaloupeDatorită conținutului de vitamina C, este un fruct bun pentru imunitate. O felie de pepene galben conține 97% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Conținutul ridicat de vitamina A ajută la menținerea pielii tinere și luminoase, dar și a unui păr sănătos.

În general, în aproximativ 150 de grame de pepene galben sunt 0,3 grame de grăsimi, 13 grame de carbohidrați, 12 grame de zahăr, 1,4 grame de fibre, 1,3 grame de proteine, 106% din necesarul zilnic din vitamina A, 1% din doza zilnică recomandată de calciu și 2% de fier.

Ca și orice alt fruct, nu trebuie consumat în exces, pentru că ar putea crea probleme celor care suferă de diferite boli renale.

Ca să te asiguri că alegi un pepene copt, dulce și aromat, încearcă să respecți câteva reguli simple la magazin sau piață. Ia fructul în mână și apreciază-i greutatea. Aceasta trebuie să corespundă cu mărimea. Cu cât este mai greu, cu atât e mai suculent și înseamnă că a fost luat copt din câmp, nefiind prelucrat cu diferite chimicale. Verifică atent dacă acesta este ferm. Un pepene galben bun nu trebuie să fie moale. Mirosul trebuie să fie parfumat și dulceag, astfel îți poți da seama dacă fructul este proaspăt sau nu. Odată tăiat, pepenele galben trebuie păstrat în frigider.

Sursa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *