14 July 2024
mun. Chișinău

Peste 30 de moldoveni au aflat în ”Orășelul Sănătății” că sunt bolnavi

Peste 30 de moldoveni au aflat în ”Orășelul Sănătății” că sunt bolnaviCel puțin 30 de oameni au aflat, pentru prima dată, că au diabet zaharat, în urma screening-ului efectuat de către endocrinologi și cardiologi, în centrul Capitalei. În data de 9 aprilie, a fost amenajat „Orășelul Sănătății”, acolo unde specialiști au verificat nivelul de glicemie în sânge și valoarea tensiunii arteriale a tuturor celor care au cerut sfatul doctorilor.

Potrivit directorului Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică, în fiecare an, în cadrul acestui eveniment, sunt depistate noi cazuri de diabet.  „În 2012, anul în care am organizat pentru prima dată ”Orășelul Sănătății”, în municipiul Chișinău erau 12 mii de persoane bolnave de diabet zaharat. Numărul acestora a crescut cu 11 mii, în 2015, ca urmare a screening-ului pe care l-am efectuat în ultimii patru ani”, a precizat Luminița Suveică.

Cei mai mulți dintre vizitatorii „Orășelului Sănătății” au fost persoane în etate, cu tendință spre obezitate. Unii nu ascund faptul că au avut un mod de viață sedentar și că au ignorat regimul alimentar recomandat de medici.

În cadrul evenimentului, au fost expuse mai multe produse benefice pentru sănătate. Vizitatorii au avut posibilitatea să cumpere uleiuri din semințe, fructe uscate, sosuri din roșii și condimente naturale. Nu au lipsit nici alimentele recomandate diabeticilor, printre care semințele de chia și pastele din făină de leguminoase. Aceste două produse reduc nivelul de colesterol și glucoză din sânge, dacă sunt consumate zilnic.

Peste 30 de moldoveni au aflat în ”Orășelul Sănătății” că sunt bolnaviDe asemenea, participanții au avut ocazia să deguste o salată, care conține ingrediente sănătoase, preparată conform unei rețete italiene.

”Orășelul Sănătății” este organizat, în fiecare an, în municipiul Chișinău, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în data de 7 aprilie. În 2016, evenimentul a avut ca principala temă diabetul zaharat, o boală care afectează milioane de oameni, la nivel global, mai ales din țările cu venituri mici și medii.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *