17 June 2024
mun. Chișinău

OMS: În Moldova sunt mai puțini copii obezi decât în alte țări

În țara noastră sunt mai puțini copii, care suferă de obezitate, în comparație cu alte state ale lumii. Și asta datorită faptului că minorii din Moldova se implică cel mai mult în activitățile fizice. Acestea sunt constatările făcute de Organizația Mondială a Sănătății, în urma unui studiu realizat pe un eșantion de 220 de mii de copii din 42 de țări.

Potrivit cercetării, de cele mai multe ori, se confruntă cu obezitatea, copiii de 13 ani. La această vârstă, 18 la sută dintre băieți și 13 la sută fete se plâng de kilogramele în plus. La 15 ani, rata obezității printre fete scade până la opt la sută, iar cea printre băieți – până la 16 la sută. Cu toate acestea, Moldova se clasează pe locul cinci pe lista țărilor cu cei mai puțini copii obezi.

Statele cu cei mai mulți minori, care suferă de această boală, sunt Malta, Canada, Grecia și regiunea autonomă a Regatului Danemarcei – insula Groenlanda. Aici, rata obezității printre copiii de 13 ani este de 32 la sută printre fete și de 38 la sută printre băieți.

Organizația Mondială a Sănătății mai constată că puțini minori, din țara noastră, iau măsuri pentru a slăbi. Cele mai preocupate de aspectul fizic sunt fetele. La 15 ani, 21 la sută dintre acestea depun eforturi pentru corectarea siluetei. Exemplul lor este urmat de doar șase la sută dintre băieții de aceeași vârstă.

În schimb, copiii din Moldova, în special cei de 11 ani, practică activități fizice, cel puțin 60 de minute pe zi. Acest fapt îi poziționează pe primul loc în clasament. La această vârstă, 29 la sută dintre fete și 35 la sută dintre băieți sunt activi fizic.

De asemenea, minorii din țara noastră petrec, cel puțin două ore, la televizor sau calculator. La vârsta de 15 ani, tendința este de 77 la sută printre fete și de 73 la sută printre băieți. Practica este frecvent întâlnită în Israel, Bulgaria și Olanda, doar că la 11 ani.

Potrivit specialiștilor, obezitatea este o creștere a greutății corporale cu 20 la sută peste greutatea ideală, cu ample consecințe asupra stării de sănătate. O persoană este considerată obeză dacă Indicele Masei Corporale (IMC) depășește 30. În tabelul următor vedeți cum poate fi determinat gradul de obezitate a unei persoane conform IMC, bazat pe greutatea și înălțimea fiecărei persoane:

IMC

Ce înseamnă?

Sub 18,5 Subponderal
Între 18,5 și 24,9 Greutate normală
Între 25 și 29,9 Supraponderal
Între 30 și 34,9 Obezitate (gradul I)
Între 35 și 39,9 Obezitate (gradul II)
Peste 40 Obezitate morbidă

Sunt mai multe formule de calcul a greutății corporale, majoritatea având la bază studii științifice. Printre acestea se numără formula lui Lorenz, care ia în considerare nu doar greutatea și înălțimea, ci și vârsta, și sexul. Vezi care este Indicele Masei tale Corporale accesând calculator greutate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *