21 April 2024
mun. Chișinău

Tot mai mulți tineri donează sânge

Transfuzie-sange
Sursa: Internet

Peste 50 de persoane au donat sânge în cadrul acțiunii „Ziua faptelor bune”, organizată la Chișinău, în data de 10 aprilie. Cei mai mulți dintre donatori sunt tineri. Nu toți cei care au vrut să doneze sânge au putut să o facă, deoarece fie au o greutatea mai mică de 50 de kilograme, fie nivelul hemoglobinei este scăzut. În alte cazuri, vârsta nu a permis recoltarea sângelui. Conform normelor, cei care donează sânge nu trebuie să aibă mai puțin de 18 ani.

Cei mai mulți dintre donatori sunt persoane de până la 25 de ani. De altfel, reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui susțin că, în ultimii ani, tot mai mulți tineri se implică în campaniile de donare a sângelui.

De la fiecare persoană a fost prelevată o cantitate de 450 de mililitri de sânge. Potrivit medicilor, acest volum se regenerează în decurs de 24 de ore. Donatorii au primit certificate medicale și pachete cu lapte condensat, ciocolate, fasole, pește și suc.

Anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate 80 de mii de acte voluntare de donări de produse sangvine. Aproximativ două la sută din cantitatea obținută nu poate fi utilizată, din cauza infecțiilor depistate în urma rezultatelor testelor de laborator.

Sângele recoltat este utilizat în cazul hemoragiilor, anemiilor grave, diferitelor tratamente, inclusiv cele pentru cancer.

„Ziua faptelor bune” a fost marcată în 70 de țări cu scopul de a promova solidaritatea între oameni.

Un eveniment similar va fi organizat în data de 14 iunie, când este celebrată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *